Hozzávalók:
2 nagyobb banán húsa pépesítve
2 tojás
100 gr finomliszt
50 gr graham liszt
1.5 dl semleges ízű olaj
100 gr barna cukor (most sötétbarna muscovado)
1/2 csomag sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál vaníliakivonat
só
kevés vaj
az aljára/tetejére:
2 banán
100 - 150 gr cukor
(eredetileg 220 gr cukorból és 250 ml vízből készíti a karamellt hosszú forralással)
22 cm átmérőjű kerek forma
Elkészítés:
1. Készítsük elő a formát, olyat válasszunk, aminek nem kivehető az alja. Vajazzuk ki a forma alját, az oldalát és béleljük ki szilikonos sütőpapírral is.
2. Melegítsük elő a sütőt 180/160 C fokra (normál/légkeveréses).
3. Óvatosan olvasszuk meg a tetejére való cukrot egy lábasban és készítsünk belőle karamellt. Ne legyen túl sötét, mert még a formában is fog sülni egy kicsit.
3. Öntsük bele a karamellt az előkészített formába és gyorsan oszlassuk el az alján, legegyszerűbb, ha forgatjuk a formát. A karamell nagyon gyorsan dermed, de majd megolvad sütés közben.
4. Szeleteljük fel a 2 banánt és rakjuk rá a szeleteket a karamellre.
5. Keverjük össze a száraz anyagokat (liszt, só, szódabikarbóna, sütőpor).
6. A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, olajjal, vaníliakivonattal, adjuk hozzá a száraz anyagokat és a banánpépet.
7. Öntsük rá a karamelles banánra és süssük kb. 40 percig. Mindenképpen ellenőrizzük a végén tűpróbával, akkor jó, ha a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad rá a tészta.
8. Borítsuk ki egy rácsra és óvatosan húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt. Nekem egy kis karamell ráragadt a papírra, de a nagy része szépen bevonta a banánokat.
Lehet sütni nagyobb formában is, ilyenkor érdemes több karamellt készíteni és több banánt rakni a forma aljára. A sütési idő persze lecsökken, így legalább hamarabb kész van.
Langyosan már ehető is. Nagyon finom magában is, de el tudok hozzá képzelni vanília fagyit vagy valamilyen vaníliás, joghurtos habot.
A recept a The Complete Book of Modern Classics című remek szakácskönyvből való.
A teljes leírás itt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése