Ha azonban egy kicsit körülnézünk kamránkban, vagy a piacon, máris láthatjuk, nem olyan vészes a helyzet. Téli zöldségféle a káposzta, örökzöld klasszikus gyümölcsünk az alma. Ehhez már csak némi "testesebb", kalóriadúsabb kiegészítőkre van szükségünk és indulhat a konyhai alkotás!
Jöjjön egy magas rosttartalmú, ízletes egészségvédő saláta. Ráadásul nem drága. Ez már majdnem a tökély, nem igaz?
Tél végi saláta
4 személy részére
Hozzávalók:
1 kis fej friss káposzta,
1 nagy alma
(az eredeti receptben "Fuji" alma szerepel, nyugodtan
kiváltható Gála, vagy Jonagold almával)
1/2 vöröshagyma,
1 maréknyi szálasra hasított pekándió
(vagy valami egyéb, tápláló mag, pl. fenyőmag,
tökmag, pisztácia)
1 maréknyi aszalt fekete cseresznye
(vagy meggy)
5 db aszalt datolya, félbevágva,
kevés só,
Öntet:
2-3 evőkanál balzsamecet,
1,5 dl zsírszegény görög joghurt
(vagy egyéb sűrű, natúr krémjoghurt)
2-3 evőkanál juharszirup
(vagy ugyanennyi melasz, esetleg
virágméz)
Elkészítés:
Először a vékony csíkokra vágott fehérkáposztát sózzuk nagyon enyhén és állni hagyjuk. Ezután hasábokra vágjuk a pekándiót, ha szükséges az aszalt cseresznyét is, a fügét, valamint vékony cikkekre vágjuk a megmosott, hámozatlan almát. Külön tálban összekeverjük ezeket és ezt is félre tesszük.
Az öntet elkészítése nagyon egyszerű. Minden hozzávalót jól összekeverünk. Érdemes megkóstolni és ízlés szerint édesíteni, esetleg enyhén sózni. A fél vöröshagymát nagyon vékony karikára vágjuk, összekeverjük a kinyomkodott káposztával. Az öntettel a káposztát lazán összeforgatjuk és tálalásig hűtőben tartjuk. Érdemes legalább 2 óra hosszat érlelni.
Tálaláskor
a félretett almás-datolyás-cseresznyés-pekándiós keverékkel még egyszer átforgatjuk.
Akár önmagában, akár szelet pirított kenyérrel fogyasztjuk, mindenképpen ízletes, tápláló fogást adunk az asztalra.
forrás: homemadefoodjunkie
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése