A finom és zömmel egyszerű alapanyagok felhasználásával dolgozó sváb konyha néhány fogására még visszatérek. Most, Farsang táján egy ízes süteményfélével, a borbamártogatóval, sváb nevén a kvircedlivel ismertetem meg azokat, akik számára ez a név ismeretlen. Tovább akik még nem próbálkoztak meg elkészítésével. No, itt a ragyogó alkalom. Mindjárt egy jó borleves receptet is ajánlok, bár alapból bármely finom fehérbor mellé kínálható egy-egy esti beszélgetéshez, vendégváráshoz.
Kvircedli - borlevessel
Hozzávalók a kvircedlihez:
1 kg mokkacukor
1 kg liszt
9 db tojás
˝ csomag sütőpor
1 citrom
Elkészítés:
1 kg mokkacukrot megtörünk, megszitáljuk és 9 db tojást, fél csomag sütőport és citromhéjat teszünk hozzá. Ezt egy óráig keverjük.
Liszttel összegyúrjuk - amennyit felvesz, de ne legyen kemény. A tésztát kiszaggatjuk (hagyományos Móri faragású kvircedlinyomóval díszes süteményt készíthetünk) , másnapig száradni hagyjuk, majd sütőben megsütjük. Borlevessel fogyasztjuk!
Hozzávalók a borleveshez:
1 tojás
5 dl fehér bor
3 dl víz
5 dkg cukor
1 kiskanál liszt
szegfűszeg
citrom
Elkészítés:
A tojást egy tálban elkeverjük, beletesszük a lisztet a vizet.
Ehhez hozzáöntjük a bort, melyet előbb cukorral, citromhéjjal és szegfűszeggel felforralunk."
(fotóforrás: Ízbarangoló)
Megjegyzés: szülőföldemen ismertek voltak olyan borbamártó formák(szaggatók), amelyekkel a finom sütit látványosabb külsővel látták el. Ajánlatos fogyasztás előtt akár 3-5 nappal előbb elkészíteni, omlósabb, puhább lesz. Ha gyerekeknek készítjük, természetesen kakaóba, tejeskávéba, vagy tejbe is lehet mártogatni.
Egy kis kvircedli-történelem:
Fotó: Bornap Móron 1930-as években (Minálunk/Mór)
Bevezető és megjegyzés: Hedera
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése