Először is kezdjük azzal, hogy mi a kuszkusz?
Rövidre fogom, mert a hozott ételleírás úgyis eléggé próbára teszi az olvasó türelmét.
Eredetileg berber (észak-afrikai) eredetű ételféleség, aminek alapanyaga, a kuszkusz-dara durumbúza-darából készül és hagyományosan kézzel készítették. Ma már természetesen csak a tradicionális konyhák használnak kézi gyártású kuszkusz-darát, de a végeredményt tekintve majdnem mindegy, hisz annyi finom hozzávalóval gazdagodik a főzés során, hogy aroma-, illat és látvány éden egy-egy szépen feldíszített kuszkusz-tál. Nagyon ínycsiklandó, nagyon szerethető fogás. Próbáljuk meg elkészíteni.
Ma már minden hozzávaló beszerezhető, így nem okoz gondot, hogy elkészítsük. Egy dolgot mindenképpen tartsunk szem előtt. Elég időt szánjunk a készítésre. Jókedv, türelem és a hatás nem marad el.
Jöjjön a legendás hétzöldséges marokkói kuszkusz, melynek leírását teljes egészében közlöm a szerző szavait idézve:
"Párolt kuszkuszra halmozott hús, és zöldségek - nagyon finom! Ha vegetáriánus vagy, hagyd ki a húst a receptből, akkor is remek lesz. A hétféle zöldség családonként változhat, hol mit a kedvenc. A hét egyébként a minimum, de ettől több szokott lenni! Ebbe receptbe azokat a zöldségeke írom, ahogy mi készítjük, ahogy mi szeretjük.
Fontos tudnivaló, ha kuszkuszt eszel, utána ne igyál vizet egy óráig, mert nagyon kellemetlen élményed lesz, mintha a hasad ki akarna pukkadni. Gondolom a víztől,melyet magába szív.
A kuszkuszt mindíg közös tálból eszik. Kanalat adnak hozzá, de a rutinosabbak, általában az idősebb generáció kis gombócokat gyurmáz belőle, és azt dobálja a szájába. Én próbáltam, de csak szétszórtam mindenfelé, úgyhogy feladtam.
Ha kuszkusz az ebéd, nem árt aláteríteni egy mosható viaszos terítőt. Könnyebb utána a takarítás.
A marokóiak a kuszkuszhoz mindig egyfajta írós tejitalt isznak, és ha túl sok kuszkusz készült, este Saycouknak szolgálják fel a maradékot. Ami a kuszkusz leöntve íróval, általában megcukrozva.
Megjegyzés: A szabad tartású csirke (djaj Béldi) esetén azonos a főzési idő, mint a marhánál vagy a báránynál. Ha bolti csirkénk van, és teljesen megfőtt, vedd ki a fazékból, tedd félre. Majd tálalás előtt rakd vissza a fazékba, hogy felmelegedjen a zöldségekkel együtt.
Most pedig vágjunk bele:
Hozzávalók :
1 kg száraz kuszkusz (nem instant előgőzölt!)
1/4 csésze növényi olaj
-------------------------------------------------- ----------------
1 egész csirke (vagy 1 kg bárány vagy marhahús kis darabokba vágva)
1 nagy hagyma, durvára vágott
3 paradicsom, hámozott és reszelt
1/4 csésze növényi olaj
1 1/2 evőkanál só
1 evőkanál bors
2 teáskanál gyömbér
1 teáskanál kurkuma
1 marék petrezselyem és a koriander csokorba kötve
-------------------------------------------------- ----------------
1 kis fej káposzta vágjuk 2 vagy 3 részre
3 vagy 4 tarlórépa/kerekrépa, hámozott és félbevágott
10 sárgarépa, hámozott és félbevágott
1 vagy 2 paradicsom, hámozott és negyedekre vágott
1 vagy 2 kis fej vöröshagyma, egészben vagy felezett
fél kiló sütőtök több darabba vágva
4 vagy 5 mini cukkini végeit levágva, felezve
2 vagy 3 kis édes burgonya, hámozott és félbevágott (nem kötelező)
1/2 csésze száraz csicseriborsó, beáztatni előtte éjszakára
1 vagy 2 jalapeño vagy chili paprika (opcionális)
-------------------------------------------------- ----------------
2 evőkanál vaj (a kuszkuszhoz)
1 evőkanál só (a kuszkuszhoz)
1 teáskanál smen (marokkói tartósított vaj )
Ebből az adagból 4-6 felnőtt ember jól tud lakni.
Elkészítés
(tartsd be a sorrendet, így fog minden egyszerre elkészülni)
Keverjük össze a húst,a hagymát, paradicsomot, olajat és a fűszereket a fazék vagy pároló alsó részében.Használhatsz kuktát is, az meggyorsítja a folyamatot. Fedő nélkül közepes lángon gyakran megkeverve, körülbelül 15 percig főzzük, vagy amíg a hús megpirul és a hagyma és a paradicsom sűrű szósszá alakul.
Adjunk hozzá 2 1/2 liter vizet, a petrezselyem / koriander csokrot, szment és a csicseriborsót. Fedjük le, és főzzük közepes lángon 25-30 percig.
----Első gőzölése a Kuszkusznak:
Míg a hús a fő, meggőzöljük a kuszkuszt. Olajozd be a gőzölő kosarat, és tedd félre. Öntsd ki a száraz kuszkuszt egy nagyon nagy tálba, és dolgozz bele 1/4 csésze növényi olajt a kezeddel, dörzsöld el a két tenyered között. (Ez segít megelőzni a kuszkusz szemek összetapadását.) Ezután 1 csésze vízet dolgozunk bele azonos módon. Most tedd bele a kuszkuszt az olajozott gőzölő kosárba.
Tipp : Minden alkalommal , mikor levesszük a párolót, a fazekat fedjük le. Mindíg várjunk, hogy a kuszkusz beigya a nedvességet, csak szárazon tegyük vissza a párolóba.
Ennél a pontnál adjuk hozzá a káposztát a szószhoz, és helyezzük a pároló kosarat tetejére.
Addig hagyd rajta, amíg azt nem látod, hogy a gőz átjön a kuszkuszon, kb 15 percig.
Megjegyzés: Ha a gőz szökik a fazékból , és nem a párolóba megy alulról, lekell zárni. Méghozzá úgy, hogy egy hosszú nedves rongydarabot körbe kötünk rajta, vagy körbefóliázzuk folpackkal a fazék szélét és úgy tesszük rá a párolót.
A kuszkuszt ezután öntsd vissza a nagy tálba, és villával mozgasd szét őket. A cél , hogy ne legyenek összetapadva.
----Második gőzölése a Kuszkusznak:
Amikor egy kicsit lehült, 2 csésze vizet és 1 evőkanál sót keverjünk össze, és locsoljuk rá apránként, a kezünkkel eldolgozva benne. Amolyan dobáló mozdulatokkal kell őket átmozgatni. Dörzsöld szét a tenyered közt az összetapadt golyócskákat. Mikor szép különálló szemeket látsz csak, tedd vissza a párolóba.
Adjuk hozzá most a szószhoz a répát, paradicsomot, hagymát, sárgarépát.
Helyezzük a gőzölő kosarat a tetejére,és ismételjük újra a gőzőlést 15 percig. Aztán öntsük ki a nagy tálba, mozgassuk szét.
Ha használsz tököt, vagy cukkinit azt most add a szószhoz.
-----Harmadik gőzölése a Kuszkusznak:
Fokozatosan dolgozd bele 3 csésze vizet a kuszkuszba a kezeddel, dobálva és dörzsölve a szemeket két tenyered között. Kóstold meg a kuszkuszt, és adj hozzá egy kevés sót, ha szükséges.
Helyezd kb a felét a kuszkusznak a gőzölő kosárba,de óvatosan, és ne döngöld le, mert akkor a gőz nem tud áttörni rajta.
Közben add a szószhoz a sütőtököt, cukkinit, és az édes burgonyát és helyezd a pároló kosarat tetejére.
Amikor megjelenik a gőz, óvatosan hozzáadjuk a maradék kuszkuszt is. Hagyjuk a kuszkuszt harmadik alkalommal 15-20 percig a gőz főlött. Ezen a ponton, az összes zöldségnek már megkellett főnie. Próbáljuk meg , ha könnyen belemegy a villa, akkor jó, ha nem főzzük még tovább. Kóstold meg a szószt , ha még kell adj hozzá sót, borsot.
Tálalás :
Öntsd ki a kuszkuszt a nagy tálba, és huzgáld szét ismét. Keverd bele az egy evőkanálnyi szment, vagy sima vajat, ha neked a szmen túl erős.
Végy egy nagy tálat, amiben felszolgálod majd a kuszkuszt, halmozd rá, készíts egy dombot belőle. A közepébe csinálj egy mélyedést, szedd ki a húst, és tedd bele. 2 kis merőkanál szószt egyenletesen csorgass a kuszkuszra. Most szedd rá a zöldségeket is, próbálj meg valami szép mintát kihozni belőle. A csicseriborsót a tetejére dobáld rá, a megfőtt petrezselemzöldet is ráteheted, van aki megeszi. A csilit ha raktál, tedd a tetejére. A maradék szószból is még csorgathatsz rá picit, de óvatosan, mert nem szabad tocsognia a lében. Inkább szárazabb legyen. A megmaradt levest tálakba kell szedni, és a tál köré helyezni kanalakkal, aki akar locsolhat a saját részére.
Jó étvágyat hozzá !
Videós segítség:
Megjegyzés : A videóban a hölgy picit más módszerrel dolgozik, nem kell megijedni, a végeredmény ugyanaz. Ő például első körben a kuszkuszra csak vizet locsol, olajat nem. Azt a második párolás után önti rá. Ahány ház annyi szokás. A paradicsomot is a végén teszi bele, mi az elején szoktuk."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése