Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Egzotikus és nagyon szerethető - a kuszkusz



Először is kezdjük azzal, hogy mi a kuszkusz?

Rövidre fogom, mert a hozott ételleírás úgyis eléggé próbára teszi az olvasó türelmét.
Eredetileg berber (észak-afrikai) eredetű ételféleség, aminek alapanyaga, a kuszkusz-dara durumbúza-darából készül és hagyományosan kézzel készítették. Ma már természetesen csak a tradicionális konyhák használnak kézi gyártású kuszkusz-darát, de a végeredményt tekintve majdnem mindegy, hisz annyi finom hozzávalóval gazdagodik a főzés során, hogy aroma-, illat és látvány éden egy-egy szépen feldíszített  kuszkusz-tál. Nagyon ínycsiklandó, nagyon szerethető fogás. Próbáljuk meg elkészíteni.

Ma már minden hozzávaló beszerezhető, így nem okoz gondot, hogy elkészítsük. Egy dolgot mindenképpen tartsunk szem előtt. Elég időt szánjunk a készítésre. Jókedv, türelem és a hatás nem marad el.

Jöjjön a legendás hétzöldséges marokkói kuszkusz, melynek leírását teljes egészében közlöm a szerző szavait idézve:



"Párolt kuszkuszra halmozott hús, és zöldségek - nagyon finom! Ha vegetáriánus vagy, hagyd ki a húst a receptből, akkor is remek lesz. A hétféle zöldség családonként változhat, hol mit a kedvenc. A hét egyébként a minimum, de ettől több szokott lenni! Ebbe receptbe azokat a zöldségeke írom, ahogy mi készítjük, ahogy mi szeretjük.

Fontos tudnivaló, ha kuszkuszt eszel, utána ne igyál vizet egy óráig, mert nagyon kellemetlen élményed lesz, mintha a hasad ki akarna pukkadni. Gondolom a víztől,melyet magába szív.
A kuszkuszt mindíg közös tálból eszik. Kanalat adnak hozzá, de a rutinosabbak, általában az idősebb generáció kis gombócokat gyurmáz belőle, és azt dobálja a szájába. Én próbáltam, de csak szétszórtam mindenfelé, úgyhogy feladtam.
Ha kuszkusz az ebéd, nem árt aláteríteni egy mosható viaszos terítőt. Könnyebb utána a takarítás.
A marokóiak a kuszkuszhoz mindig egyfajta írós tejitalt isznak, és ha túl sok kuszkusz készült, este Saycouknak szolgálják fel a maradékot. Ami a kuszkusz leöntve íróval, általában megcukrozva.
Megjegyzés: A szabad tartású csirke (djaj Béldi) esetén azonos a főzési idő, mint a marhánál vagy a báránynál. Ha bolti csirkénk van, és teljesen megfőtt, vedd ki a fazékból, tedd félre. Majd tálalás előtt rakd vissza a fazékba, hogy felmelegedjen a zöldségekkel együtt.
Most pedig vágjunk bele:

Hozzávalók : 
1 kg száraz kuszkusz (nem instant előgőzölt!)
1/4 csésze növényi olaj
-------------------------------------------------- ----------------
1 egész csirke (vagy 1 kg bárány vagy marhahús kis darabokba vágva)
1 nagy hagyma, durvára vágott
3 paradicsom, hámozott és reszelt
1/4 csésze növényi olaj
1 1/2 evőkanál só
1 evőkanál bors
2 teáskanál gyömbér
1 teáskanál kurkuma
1 marék petrezselyem és a koriander csokorba kötve
-------------------------------------------------- ----------------
1 kis fej káposzta vágjuk 2 vagy 3 részre
3 vagy 4 tarlórépa/kerekrépa, hámozott és félbevágott
10 sárgarépa, hámozott és félbevágott
1 vagy 2 paradicsom, hámozott és negyedekre vágott
1 vagy 2 kis fej vöröshagyma, egészben vagy felezett
fél kiló sütőtök több darabba vágva
4 vagy 5 mini cukkini végeit levágva, felezve
2 vagy 3 kis édes burgonya, hámozott és félbevágott (nem kötelező)
1/2 csésze száraz csicseriborsó, beáztatni előtte éjszakára
1 vagy 2 jalapeño vagy chili paprika (opcionális)
-------------------------------------------------- ----------------
2 evőkanál vaj (a kuszkuszhoz)
1 evőkanál só (a kuszkuszhoz)
1 teáskanál smen (marokkói tartósított vaj )
Ebből az adagból 4-6 felnőtt ember jól tud lakni.

Elkészítés 
(tartsd be a sorrendet, így fog minden egyszerre elkészülni)


Keverjük össze a húst,a hagymát, paradicsomot, olajat és a fűszereket a fazék vagy pároló alsó részében.Használhatsz kuktát is, az meggyorsítja a folyamatot. Fedő nélkül közepes lángon gyakran megkeverve, körülbelül 15 percig főzzük, vagy amíg a hús megpirul és a hagyma és a paradicsom sűrű szósszá alakul.
Adjunk hozzá 2 1/2 liter vizet, a petrezselyem / koriander csokrot, szment és a csicseriborsót. Fedjük le, és főzzük közepes lángon 25-30 percig.
----Első gőzölése a Kuszkusznak:
Míg a hús a fő, meggőzöljük a kuszkuszt. Olajozd be a gőzölő kosarat, és tedd félre. Öntsd ki a száraz kuszkuszt egy nagyon nagy tálba, és dolgozz bele 1/4 csésze növényi olajt a kezeddel, dörzsöld el a két tenyered között. (Ez segít megelőzni a kuszkusz szemek összetapadását.) Ezután 1 csésze vízet dolgozunk bele azonos módon. Most tedd bele a kuszkuszt az olajozott gőzölő kosárba.
Tipp : Minden alkalommal , mikor levesszük a párolót, a fazekat fedjük le. Mindíg várjunk, hogy a kuszkusz beigya a nedvességet, csak szárazon tegyük vissza a párolóba.
Ennél a pontnál adjuk hozzá a káposztát a szószhoz, és helyezzük a pároló kosarat tetejére.
Addig hagyd rajta, amíg azt nem látod, hogy a gőz átjön a kuszkuszon, kb 15 percig.
Megjegyzés: Ha a gőz szökik a fazékból , és nem a párolóba megy alulról, lekell zárni. Méghozzá úgy, hogy egy hosszú nedves rongydarabot körbe kötünk rajta, vagy körbefóliázzuk folpackkal a fazék szélét és úgy tesszük rá a párolót.
A kuszkuszt ezután öntsd vissza a nagy tálba, és villával mozgasd szét őket. A cél , hogy ne legyenek összetapadva.
----Második gőzölése a Kuszkusznak:
Amikor egy kicsit lehült, 2 csésze vizet és 1 evőkanál sót keverjünk össze, és locsoljuk rá apránként, a kezünkkel eldolgozva benne. Amolyan dobáló mozdulatokkal kell őket átmozgatni. Dörzsöld szét a tenyered közt az összetapadt golyócskákat. Mikor szép különálló szemeket látsz csak, tedd vissza a párolóba.
Adjuk hozzá most a szószhoz a répát, paradicsomot, hagymát, sárgarépát.
Helyezzük a gőzölő kosarat a tetejére,és ismételjük újra a gőzőlést 15 percig. Aztán öntsük ki a nagy tálba, mozgassuk szét.
Ha használsz tököt, vagy cukkinit azt most add a szószhoz.
-----Harmadik gőzölése a Kuszkusznak:
Fokozatosan dolgozd bele 3 csésze vizet a kuszkuszba a kezeddel, dobálva és dörzsölve a szemeket két tenyered között. Kóstold meg a kuszkuszt, és adj hozzá egy kevés sót, ha szükséges.
Helyezd kb a felét a kuszkusznak a gőzölő kosárba,de óvatosan, és ne döngöld le, mert akkor a gőz nem tud áttörni rajta.
Közben add a szószhoz a sütőtököt, cukkinit, és az édes burgonyát és helyezd a pároló kosarat tetejére.
Amikor megjelenik a gőz, óvatosan hozzáadjuk a maradék kuszkuszt is. Hagyjuk a kuszkuszt harmadik alkalommal 15-20 percig a gőz főlött. Ezen a ponton, az összes zöldségnek már megkellett főnie. Próbáljuk meg , ha könnyen belemegy a villa, akkor jó, ha nem főzzük még tovább. Kóstold meg a szószt , ha még kell adj hozzá sót, borsot.
Tálalás :
Öntsd ki a kuszkuszt a nagy tálba, és huzgáld szét ismét. Keverd bele az egy evőkanálnyi szment, vagy sima vajat, ha neked a szmen túl erős.
Végy egy nagy tálat, amiben felszolgálod majd a kuszkuszt, halmozd rá, készíts egy dombot belőle. A közepébe csinálj egy mélyedést, szedd ki a húst, és tedd bele. 2 kis merőkanál szószt egyenletesen csorgass a kuszkuszra. Most szedd rá a zöldségeket is, próbálj meg valami szép mintát kihozni belőle. A csicseriborsót a tetejére dobáld rá, a megfőtt petrezselemzöldet is ráteheted, van aki megeszi. A csilit ha raktál, tedd a tetejére. A maradék szószból is még csorgathatsz rá picit, de óvatosan, mert nem szabad tocsognia a lében. Inkább szárazabb legyen. A megmaradt levest tálakba kell szedni, és a tál köré helyezni kanalakkal, aki akar locsolhat a saját részére.
Jó étvágyat hozzá !

Videós segítség: 



Megjegyzés : A videóban a hölgy picit más módszerrel dolgozik, nem kell megijedni, a végeredmény ugyanaz. Ő például első körben a kuszkuszra csak vizet locsol, olajat nem. Azt a második párolás után önti rá. Ahány ház annyi szokás. A paradicsomot is a végén teszi bele, mi az elején szoktuk."



Bevezető: Hedera
Receptleírás: Marokkói konyha



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)