MOST EGY NÁLUNK MÉG KEVÉSBÉ ISMERT VÁLTOZATÁT AJÁNLOM.
A NEVE : GALETTE
A francia eredetű galette (galett), tulajdonképpen egy omlós tésztából készült pite. Nagyon jól variálható, a töltelék határozza meg az étel jellegét. No és valamelyest az idény. Régen a szezonalitás döntő szempont volt a háztartásban, kezdve a főzéstől a takarításig bezárólag. Ma ez kicsit másképpen van. Ha fő a fejünk,mit tálaljunk ebédre, vacsorára, a mi egyszerű, gyors és finom, egy univerzális, bármikor, bármivel tölthető tészta mindig jó választás.
A franciák bármivel tölthető pitéje éppen ilyen.
Alapja egy régmúltra visszatekintő vékony lepényféle, melyet feltehetőleg a legrégebben élt elődeink találtak fel.Hogy az idők során, a világ felfedezésével egyidőben és egyenes arányban kerüljön a tésztára mindenféle jó. Apropó...neolitikum....ma a kövön sütés ismét reneszánszát éli.
Manapság a változatos alapanyagoknak hála, csupán a fantázia szab határt a töltelék választásának. Mehet bele felvágott, gyümölcs, sajt, sonka, kolbász...szóval minden. A tészta széleit ügyesen felhajtva kis tálként, vagy két lapot egymásra borítva, belül megtöltve tálalják az elkészült remeket.
Egy hagymás-sajtos krumpli-galette receptje jött ma reggel velem szembe és nem tértem ki előle.
Íme:
HOZZÁVALÓK:
4 dkg vaj
12 ág kakukkfű
1 db nagyobb vöröshagyma
40 dkg burgonya
2 evőkanál olívaolaj
6 dkg reszelt gruyère sajt
10 dkg reszelt mozzarella
só, frissen őrölt bors
ELKÉSZÍTÉSE:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy tűzálló serpenyőben felforrósítjuk a vajat, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a szeletekre vágott hagymát, és 5 percig pároljuk.
A vékony karikára vágott krumplit összeforgatjuk az olajjal és a kétféle sajttal, sózzuk, borsozzuk, majd a hagymára rendezzük, és sütőben 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. A galette-et óvatosan kiborítjuk a serpenyőből, és cikkekre vágva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése