HA MÁR A HAGYOMÁNYOS PISKÓTATEKERCS UNALMAS..
JÖHET EGY KIS VÁLTOZATOSSÁG?
MONDJUK EGY MÁLNÁS-MANDULÁS SPIRÁL-TORTA?
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
120 g liszt
1 csésze cukor
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
125 ml olaj
60 ml vízzel
4 tojás sárgája
1 teáskanál vanília kivonat
1 teáskanál mandula kivonat
6 tojásfehérje
1 kávéskanál ecet
A krémhez :
3 csésze tejszín
90 g porcukor
300 g friss málna
1 púpozott evőkanál jó minőségű kakaópor
1/3 csésze mandula durvára darálva, vagy sziromként
reszelt csokoládé
A tepsi mérete: 30-45 cm. Lehet vajazni, lisztezni, vagy sütőpapírral bélelni (ezt is lisztezzük).
Sütés: 160 C-on, előmelegített sütőben.
ELKÉSZÍTÉS:
A piskótát hagyományos módon elkészítjük. Emlékeztetőül: először a tojások sárgáját cukorral, vaníliával, leheletnyi sóval, olajjal, ecettel, mandula aromával jó habosra kikeverjük. A lisztet sütőporral vegyítjük, majd a tojások habját is felverjük és a liszttel, meg a tojássárgás masszával óvatosan összeforgatjuk. Bele a sütőbe és tűpróbáig sütjük. Kb 20 perc alatt elkészül.
Ezután deszkára borítjuk és teljesen kihűtjük.
A jól lehűtött tejszínt kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a kakaóport és a porcukrot. Vigyázzunk, nehogy összetörjön a hab. A málna mennyiség felét durván összetörjük és a tejszínes habba keverjük, majd betesszük a hűtőbe. Nem árt egy tasak habfixet is hozzákeverni a végén, a biztonság kedvéért.
A meghűlt tésztát a képen ábrázolt módon csíkokra vágjuk, megkenjük a krémmel, megszórjuk mandulával, csokiforgáccsal és málnával és óvatosan elkezdjük feltekerni.
Sorban így járunk el az összes tészta-csíkkal, egymás után spirálba tekerjük a krémmel. A végén az oldalán a képen ábrázolt módon (vagy ahogy tetszik) feldíszítjük.
Jól behűtve tálaljuk.
FORRÁS
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése