Hát persze, hogy a zserbó! Szerintem kevesebben vannak azok, akik előtt e sütemény ismeretlen volna Magyarországon. Ünnepi jellege miatt nálunk inkább a téli szezon repertoárjában kapott helyet, de ez senkit se tartson vissza. Meg különben is. Nyáron ugyanúgy lehet okunk ünnepelni, nem igaz?
Kiadós, laktató, nem egy diétás süti, azt előre bocsátom. Több változata forog szakácskönyveken, kézen-közön. Ezt a verziót a Receptneked oldalán leltem.
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
6 dkg porcukor
1,5 dkg élesztő
1 dl tej
2 db tojássárgája
reszelt citromhéj
fél csomag vaníliás cukor
Töltelék:
birsalmalekvár
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
csokoládé
kevés olaj
rum
Elkészítése:
A töltelékhez a darált diót és a porcukrot összekeverjük. Adható hozzá mazsola is.
Az élesztőt a hideg tejben elkeverjük. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, az ízesítő anyagokat, tojássárgákat valamint a élesztős-tejes keveréket. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliával csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órán át.
Három részre osztjuk, kinyújtjuk a lapokat, tepsibe tesszük az egyiket. Lekenjük a felforrósított lekvár felével, ráhalmozzuk a diótöltelék felét, kevés rummal meglocsoljuk, majd jöhet még egy tésztalap. A töltést megismételjük, majd betakarjuk a süteményt a harmadik lappal.
Villával megszurkáljuk, sütjük 190 fokon. Teljesen kihűtjük, majd átfordítjuk, és vízgőz felett, kevés olajjal elkevert olvasztott csokoládéval bevonjuk.
Jó kísérletezést és jó étvágyat :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése