Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Hettita konyha - ókori ízek

A National Geographic Magyarország írása


Az ókori indoeurópai nép, a hettiták, i.e. a második évezred elején alapítottak államot Anatóliában, a mai Törökország középső részén.



Mákos vörösboros kenyér
Fotó: Csibrányi Zoltán

I.e. 12. századik, a Hettita Birodalom bukásáig, a Közel-Kelet egyik legnagyobb hatalma volt. Régészeti kutatások konyhakultúrájukról is adnak információt. Ékírásos tábláikról kiderült, fogyasztottak például birkahúst, élesztőmentes kenyeret s más tésztaféléket (ezeket imádhatták, mert úgy 180-féle tésztaalapú étel neve maradt fenn). Használtak például olívaolajat, pisztáciát, babot, mézet, naspolyát, köményt, cseresznyét, gránátalmát, diót, fokhagymát, szezámmagot. Egyes ételek elkészítését s felszolgálását szó szerint előírták. Bort vallási ünnepeken, rítusok közben is ittak. A juhtejet erjesztve itták, amolyan joghurtfélét is készítettek belőle.

A çorumi Hitit Egyetem cikkeket publikált ételeik kapcsán. Törökországban mostanáig több olyan könyv is megjelent, amely a hettiták konyhájával foglalkozott. Ilyen a 2008-as Hitit Mutfağı, azaz Hettita Konyha című kísérleti régészeti kiadvány is (Asuman Albayrak, Ülkü Menşure Solak és Dr. Ahmet Uhri összeállításában, kiadó: Metro Kültür Yayınları); ebben olvashatjuk például a mákos vörösboros kenyér receptjét.
Kell hozzá 30 dkg mák, 4 dl vörösbor, 1kg tejes kiőrlésű liszt, 2 dl meleg víz, 40 dkg méz. Első lépésben a liszthalom közepébe gödröt mélyítünk, beletesszük a vizet s annyi mézet adunk hozzá, hogy közepes lágyságú tésztát kapjunk. Szobahőmérsékleten, lefedve fél órát pihentetjük. Ezután hozzáadjuk a mákot és újra átgyúrjuk. Formázás után, előmelegített sütőbe tesszük. Ha megsült, apró darabokra tördeljük, végül a mézzel édesített vörösborral meglocsoljuk.

Fotó: Csibrányi Zoltán

A különlegességekre vadászóknak páratlan ízélményt ad. Mivel élesztő, sütőpor vagy bármi egyéb lazító híján készült, másnapra ehetetlenül keménnyé válik. Frissen azonban teljesen jó volt, tésztája a mákos pogácsára emlékeztetett, amit persze a mézes vörösbor egészen új utakra vitt. Évezredekkel ezelőtt természetesen nem lehetett elvárás az eltarthatóság, így a másnapi keménysége nem vehető egetverő hibának.

A terep jelenlegi ásatásvezetője, az Ankarai Egyetem régészprofesszora, Aykut Çınaroğlu az Anadolu török hírügynökségnek korábban elmondta, a feltáró csapat tagja, Ömür Akkor séf a régészeti leletek alapján elkészített egy különleges hettita menüt. Hogy a kísérleti ételek a lehető legközelebb állhassanak az egykori lehetségesekhez, csak az adott korban használt módszerekkel dolgozott, a kenyérhez tört búzát használt nem átszitált lisztet, a hajdinát kövön zúzta össze. Írott emlékeik alapján a főzési munkálatok közepette ügyeltek a higiéniára (ha nem is nevezték ekként). A szakácsnak munka előtt meg kellett fürdeni, nem dolgozhatott gondozatlan hosszú szakállal vagy hajjal (női szakács sem), s ügyelnie kellett, állat be ne tévedjen a főzőhelyre. Ha ezeknek nem tett eleget, halálbüntetéssel sújthatták őt családjával együtt. Ömür séf szerint „ezek a szabályok azt mutatják, nagyon ügyeltek a tisztaságra, már 4000 évvel ezelőtt is”.

Végül sorjázzon néhány ételféle a „hettiták asztaláról”. Árpa volt az alapanyaga a mulati kenyérnek, a ninda gurra kenyér sajtos-fügés változat. A happena serpenyős hús olívaolajjal, mézzel. Bárány grillezett májából és szívéből készült a kariya. Pürésített ételeik mindegyikének neve beruwa. Szendvicsszerű harapnivalót is ettek, amibe főtt hagyma s főtt hús került.

Szerző: Csibrányi Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)