KRUMPLIS LEPÉNY
az egyszerű választása
Remek, könnyen elkészíthető és házias fogást ajánlok. A hozzávalók majd' minden konyhában állandóan megtalálhatók. Frissen, melegen, avagy hidegen egyaránt finom. A recept lelőhelye itt található.
HOZZÁVALÓK:
25 dkg lisztet (fele búzaliszt, fele rozs)
15 gramm élesztő
1/8 liter langyos tejc
csipet só
csipet cukor
1 kg lisztes, héjában főtt burgonya
1 teáskanál kömény
3 nagyméretű tojás sárgája
3 tojás fehérje habbá verve
6 dl tejföl
só
bors
csipet reszelt szerecsendió
25dkg nyers, füstölt húsos szalonna,
csíkokra vagy kockákra vágva (elhagyható)
ELKÉSZÍTÉS:
Főzzük meg a burgonyát héjában, köménnyel és hagyjuk teljesen kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 220 C°fokra.
Készítsük el az élesztős tésztát és osszuk 3 egyenlő darabra (gombóc).
Zsírozzuk ki a sütőedényt, majd az egyik gombóccal béleljük ki a formát úgy, hogy a szélét is takarja. A fennmaradó 2 gombóc lefagyasztva később felhasználható, vagy 3 lepényt is készíthetünk egyszerre - igény szerint.
Hámozzuk meg a burgonyát, kissé törjük össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgát, a szalonnát és a tejfölt, a sót, borsot és a szerecsendiót. Majd verjük fel a tojások fehérjét és adjuk hozzá a masszához, végül az egészet kenjük az élesztős tésztára.
Most helyezzük a sütőedényt az előmelegített sütőbe, és körülbelül 50 perc alatt süssük készre.
(Ha nagyon pirul a tészta, a sütési idő 2/3 részénél takarjuk le)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése