A kelt tészták iránti rajongásom családi körben közismert.
A hagyományos buktát kedvelők biztosan megkedvelik ezt is, hiszen sokkal
könnyebb…tovább eláll – már akkor, ha marad belőle – egy pihe-puha lágyság,
ugyanakkor igazán laktató második fogás. Mondjuk egy finom bableves, vagy
gulyáslevest követően.
Tehát a hozzávalók:
60 dkg liszt,
2 db burgonya , ez kb 20 dkg,
2 egész tojás,
3 dkg élesztő,
3 dl tej ,
5 evőkanál cukor,
Pici só,
5 dkg vaj,
3 evőkanál zsír,
Kb fél kg sűrű szilvalekvár.
A krumpli főzésével kezdem, majd
krumplinyomón áttöröm – lehet törővel is pépesíteni – és teljesen kihűtöm.
Ezután egy dl langyos(!) , cukros
tejben elkeverjük a 3 dkg élesztőt és felfuttatjuk. .A maradék – kb 2 dl – tejet szintén
meglangyosítjuk, a megolvasztott vajat belekeverjük és végül a maradék – kb 3
evőkanálnyi – cukrot is hozzátesszük.
A lisztet csipetnyi sóval
összekeverjük, majd ezután szépen sorban adjuk hozzá a tört krumplit a két
egész tojást, a cukros, vajas tejet végül a felfuttatott élesztőt. Nem túl lágy
tésztát készítek…Rugalmas, nem túl ragadós, még éppen jól alakítható tésztát
kapok, melyet letakarva egy óráig kelesztem. Kenyérsütő gép dagasztó programja
nagyon jól használható ehhez a fázishoz.
Kelés után lisztezett deszkán ujjnyi
vastagra nyomkodom a tésztát és kb 9
cm x 9 cm-es négyzetes darabokra szaggatom. Mindegyik
közepébe teáskanálnyi lekvárt téve, összehajtom és meg is nyomkodom a széleket.
A zsírt felolvasztom és mindegyik
buktát belemártva egy tepsibe sorban lerakom. Ügyelni kell a távolságtartásra,
hiszen kicsit még kelni fog a tésztánk. Ezután még egy fél óráig újból kelesztem.
Akkor gyújtom be a sütőt, amikor bevetem a buktákat. Villanytűzhelyem van…ezzel
160 C-fokra állítom, közép részre téve a tepsit, körülbelül 40 perc alatt sül
piros-barnára a szilvalekváros-burgonyás kelt bukta. Amint kisült, azonnal
kiszedem és egy olyan tálra rakosgatom, amin kényelmesen elférnek.. Ilyenkor
ugyanis még képesek és összenyomódnának, ha nem vigyáz a sütőasszony!
Ha kihűlt porcukorral hintem és
tálalom. Hogy mitől finomabb ez a változat, mint a hagyományos? Nem tudom…Talán
a krumplitól? Vagy az arányok tökéletességétől? Így lehet, hiszen a jó étel
készítésének titka, lényege éppen ez: a harmónia…nos ebben az
egyszerű, paraszti étekben pont ez érvényesül a legtökéletesebben. Próbáljátok
ki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése