Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Krumplis, kelt bukta szilvalekvárral



A kelt tészták iránti rajongásom családi körben közismert.
A hagyományos buktát kedvelők biztosan megkedvelik ezt is, hiszen sokkal könnyebb…tovább eláll – már akkor, ha marad belőle – egy pihe-puha lágyság, ugyanakkor igazán laktató második fogás. Mondjuk egy finom bableves, vagy gulyáslevest követően.
Tehát a hozzávalók:

60 dkg liszt,
2 db burgonya , ez kb 20 dkg,
2 egész tojás,
3 dkg élesztő,
3 dl tej ,
5 evőkanál cukor,
Pici só,
5 dkg vaj,
3 evőkanál zsír,
Kb fél kg sűrű szilvalekvár.

 


A krumpli főzésével kezdem, majd krumplinyomón áttöröm – lehet törővel is pépesíteni – és teljesen kihűtöm.
Ezután egy dl langyos(!) , cukros tejben elkeverjük a 3 dkg élesztőt és felfuttatjuk. .A maradék – kb 2 dl – tejet szintén meglangyosítjuk, a megolvasztott vajat belekeverjük és végül a maradék – kb 3 evőkanálnyi – cukrot is hozzátesszük.
A lisztet csipetnyi sóval összekeverjük, majd ezután szépen sorban adjuk hozzá a tört krumplit a két egész tojást, a cukros, vajas tejet végül a felfuttatott élesztőt. Nem túl lágy tésztát készítek…Rugalmas, nem túl ragadós, még éppen jól alakítható tésztát kapok, melyet letakarva egy óráig kelesztem. Kenyérsütő gép dagasztó programja nagyon jól használható ehhez a fázishoz.
Kelés után lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyomkodom a tésztát és kb 9 cm x 9 cm-es négyzetes darabokra szaggatom. Mindegyik közepébe teáskanálnyi lekvárt téve, összehajtom és meg is nyomkodom a széleket.
A zsírt felolvasztom és mindegyik buktát belemártva egy tepsibe sorban lerakom. Ügyelni kell a távolságtartásra, hiszen kicsit még kelni fog a tésztánk. Ezután még egy fél óráig újból kelesztem. Akkor gyújtom be a sütőt, amikor bevetem a buktákat. Villanytűzhelyem van…ezzel 160 C-fokra állítom, közép részre téve a tepsit, körülbelül 40 perc alatt sül piros-barnára a szilvalekváros-burgonyás kelt bukta. Amint kisült, azonnal kiszedem és egy olyan tálra rakosgatom, amin kényelmesen elférnek.. Ilyenkor ugyanis még képesek és összenyomódnának, ha nem vigyáz a sütőasszony!
Ha kihűlt porcukorral hintem és tálalom. Hogy mitől finomabb ez a változat, mint a hagyományos? Nem tudom…Talán a krumplitól? Vagy az arányok tökéletességétől? Így lehet, hiszen a jó étel készítésének titka, lényege éppen ez: a harmónia…nos ebben az egyszerű, paraszti étekben pont ez érvényesül a legtökéletesebben. Próbáljátok ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)