..csak enni. De azt nagyon. Leginkább az olajszag miatt húzódoztam a fánk sütéstől. Meg amiatt izgultam, hogy kellően forró-e az olaj, amikor beleóvatoskodom a nyers tésztát és nem "száll-e le" az olajtenger aljára. Miközben persze az összes olajat, mint szivacs, felszippantja nekem...áááá, inkább hagytam. DE most! Most minden másképpen lesz! Most jött el az én fánk-sütő időm!
Olvassuk csak az olaj nélkül sütött receptjét:
KIFŐZTÜK
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
2,7 dl tej
7 dkg cukor
5 dkg vaj
1/2 kávéskanál só
2 tojássárgája
a töltelékhez: sárgabaracklekvár
a tetejére: porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és tésztát dagasztunk belőlük. Lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztjük, kicsit átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük.
Ezután lisztezett munkafelületre borítjuk, 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, és nagyobb méretű, kerek kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük.
A tésztakorongok közepébe egy kisebb méretű pohár talpával mélyedést nyomunk, és mindegyikbe 1-1 teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk.
190 fokra melegített sütőben addig sütjük, amíg a fánkok teteje szépen meg nem pirul. A sütőből kivéve 5 percre konyharuhával letakarjuk, majd a fánkokat porcukorral meghintve tálaljuk.
KIFŐZTÜK
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése