Tavasszal, kora nyáron a magazinok oldalain megszaporodnak a zöldséges, gyümölcsös receptek. Majd' mindegyikről megtudható, mi okból különösen egészséges, netán szépészeti céllal is hasznosítható, külsőleg és belsőleg egyaránt. Ez a szinte kötelező elvárás teljesen beépül tudatunkba. Keressük a 'mire jó' címkét, bár talán ott még nem tartunk, hogy ez alapján választunk. Legfeljebb a diétázók.
Nos a kora-nyár egyik slágere nálam a spárgatök.
A spárga tök pediglen éppen az a zöldségféle, amelyiknél komoly jellegzetességet nehezen lehet felemlíteni. Hacsak azt nem, hogy úritöknek is nevezik...Vajon miért? Hm..
Azon kívül, hogy magas rost- és víztartalma miatt fogyókúrásoknak, könnyű diétára utaltaknak ideális. Hm...ideális. Itt elgondolkodtam kissé. Valójában korunk hőse lehet a zöldség-fronton a kis szerény tökféle, hiszen jellegét, ízét, karekterét váltogatva igazi kaméleon-fogásként tálalhatjuk a család asztalán.
Jól hasznosítható nyersanyaga a töltött, rántott, rakott és egytálaknak, leves, főzelék, sőt lekvár készülhet belőle. Univerzális! Befogadó, alkalmazkodó, tökéletes! A jó példával elöljáró tök kell a ma emberének, aki nem egyszer szenved attól, hogy univerzálissá kéne válnia némely megoldhatatlan helyzet előtt.
Tököt minden asztalra! Százféleképpen! A tök ugyanaz, az ízesítéstől sokszínűvé válik!
Hogy nem túlzok arra nézve az alábbi link szolgál bizonyítéknak...csak tessenek rákattintani.
Természetesen egy kipróbált rakott spárgatök-recept leírását választottam. Magam készítettem, fotóztam (meg is látszik), sőt magam fogyasztottam...Egyedül! Merthogy párom ki nem állhatja az univerzalitásában tökéletes tököt. Sebaj...mindenki nem rajonghat a tökért (sem).
Jól hasznosítható nyersanyaga a töltött, rántott, rakott és egytálaknak, leves, főzelék, sőt lekvár készülhet belőle. Univerzális! Befogadó, alkalmazkodó, tökéletes! A jó példával elöljáró tök kell a ma emberének, aki nem egyszer szenved attól, hogy univerzálissá kéne válnia némely megoldhatatlan helyzet előtt.
Tököt minden asztalra! Százféleképpen! A tök ugyanaz, az ízesítéstől sokszínűvé válik!
Hogy nem túlzok arra nézve az alábbi link szolgál bizonyítéknak...csak tessenek rákattintani.
Természetesen egy kipróbált rakott spárgatök-recept leírását választottam. Magam készítettem, fotóztam (meg is látszik), sőt magam fogyasztottam...Egyedül! Merthogy párom ki nem állhatja az univerzalitásában tökéletes tököt. Sebaj...mindenki nem rajonghat a tökért (sem).
Rakott tök
Hozzávalók:
fiatal, zsenge, kb 50-60 dkg-os spárgatök hámozva, ujjnyi vastagra szelve
15 dkg Pannónia sajt reszelve,
2 dl tej,
2 egész tojás,
1 evőkanál kukorica keményítő,
1 dl főzőtejszín,
só, bors, kevés őrölt szerecsendió, kevés kapor (kb egy evőkanálnyi)
5 dkg vaj
zsemlemorzsa (ízlés szerint)
Elkészítés:
a tökszeleteket enyhén besóztam és egyenként zsemlemorzsába forgattam. Egy 30 cm hosszú, ovális sütőtálat vastagon kivajaztam és kb 3-4 evőkanálnyi zsemlemorzsát hintettem bele. A sütőt 230 fokra előmelegítettem (villany). A tejet felforraltam, kevés sót, borsot, szerecsendiót hintettem hozzá és a kukoricakeményítőt kanálnyi hideg tejjel pépesre kevertem, majd a fővő tejhez öntöttem. Sűrűsödés után levettem a tűzről és a reszelt sajt felét belekevertem, hozzá öntöttem a tejszínt is. Most kell megkóstolni és ízlés szerint sózni, borsozni. Ezután a kaprot is belevágtam és legvégül a két egész tojást kavartam hozzá. Vigyázni kell, nehogy túl forró legyen a massza, nehogy összekapja. Ezután a vajjal kikent, morzsával beszórt sütőtálba leraktam a tököt úgy, hogy a maradék sajtot is rétegezve rászórtam (egy kanálnyit a tetejére félretettem). A tetejére öntöttem a tejes, sajtos mártást és a jó meleg sütőben 40 percig sütöttem. A végén, már a tálalás előtt pár perccel, rászórtam a maradék reszelt sajtot. Ennyi.
Finom, könnyű és éhesebb fogyasztójának akár sült hús mellé lehet adni. De magában is megállja a helyét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése