Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

RAKOTT SPÁRGATÖK

AZ IDEÁLIS SPÁRGATÖK









Tavasszal, kora nyáron a magazinok oldalain megszaporodnak a zöldséges, gyümölcsös receptek. Majd' mindegyikről megtudható, mi okból különösen egészséges, netán szépészeti céllal is hasznosítható, külsőleg és belsőleg egyaránt. Ez a szinte kötelező elvárás teljesen beépül tudatunkba. Keressük a 'mire jó' címkét, bár talán ott még nem tartunk, hogy ez alapján választunk. Legfeljebb a diétázók. 


Nos a kora-nyár egyik slágere nálam a spárgatök.
A spárga tök pediglen éppen az a  zöldségféle, amelyiknél komoly jellegzetességet nehezen lehet felemlíteni. Hacsak azt nem, hogy úritöknek is nevezik...Vajon miért? Hm..
Azon kívül, hogy magas rost- és víztartalma miatt fogyókúrásoknak, könnyű diétára utaltaknak ideális. Hm...ideális. Itt elgondolkodtam kissé. Valójában korunk hőse lehet a zöldség-fronton a kis szerény tökféle, hiszen jellegét, ízét, karekterét váltogatva igazi kaméleon-fogásként tálalhatjuk a család asztalán.

Jól hasznosítható nyersanyaga a töltött, rántott, rakott és egytálaknak, leves, főzelék, sőt lekvár készülhet belőle. Univerzális! Befogadó, alkalmazkodó, tökéletes! A jó példával elöljáró tök kell a ma emberének, aki nem egyszer szenved attól, hogy univerzálissá kéne válnia némely megoldhatatlan helyzet előtt.

Tököt minden asztalra! Százféleképpen! A tök ugyanaz, az ízesítéstől sokszínűvé válik!

Hogy nem túlzok arra nézve az alábbi link szolgál bizonyítéknak...csak tessenek rákattintani.

Természetesen egy kipróbált rakott spárgatök-recept leírását választottam. Magam készítettem, fotóztam (meg is látszik), sőt magam fogyasztottam...Egyedül! Merthogy párom ki nem állhatja az univerzalitásában tökéletes tököt. Sebaj...mindenki nem rajonghat a tökért (sem).



Rakott tök

Hozzávalók:

fiatal, zsenge, kb 50-60 dkg-os spárgatök hámozva, ujjnyi vastagra szelve
15 dkg Pannónia sajt reszelve,
2 dl tej,
2 egész tojás,
1 evőkanál kukorica keményítő,
1 dl főzőtejszín,
só, bors, kevés őrölt szerecsendió, kevés kapor (kb egy evőkanálnyi)
5 dkg vaj
zsemlemorzsa (ízlés szerint)

Elkészítés:

a tökszeleteket enyhén besóztam és egyenként zsemlemorzsába forgattam. Egy 30 cm hosszú, ovális sütőtálat vastagon kivajaztam és kb 3-4 evőkanálnyi zsemlemorzsát hintettem bele. A sütőt 230 fokra előmelegítettem (villany). A tejet felforraltam, kevés sót, borsot, szerecsendiót hintettem hozzá és a kukoricakeményítőt kanálnyi hideg tejjel pépesre kevertem, majd a fővő tejhez öntöttem. Sűrűsödés után levettem a tűzről és a reszelt sajt felét belekevertem, hozzá öntöttem a tejszínt is. Most kell megkóstolni és ízlés szerint sózni, borsozni. Ezután a kaprot is belevágtam és legvégül a két egész tojást kavartam hozzá. Vigyázni kell, nehogy túl forró legyen a massza, nehogy összekapja. Ezután a  vajjal kikent, morzsával beszórt sütőtálba leraktam a tököt úgy, hogy a maradék sajtot is rétegezve rászórtam (egy kanálnyit a tetejére félretettem). A tetejére öntöttem a tejes, sajtos mártást és a jó meleg sütőben 40 percig sütöttem. A végén, már a tálalás előtt pár perccel, rászórtam a maradék reszelt sajtot. Ennyi.

Finom, könnyű és éhesebb fogyasztójának akár sült hús mellé lehet adni. De magában is megállja a helyét.


Link

KIPRÓBÁLT RECEPT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)