A meleg nyári napokon nagyon kapósak az egyszerűen elkészíthető, könnyű és mégis tápláló saláták. Egyrészt nem kell túl sok időt tölteni velük a konyhában, másrészt magunkkal vihetjük ételhordó dobozban munkahelyre, strandra, kirándulásra.
A most ajánlott saláta összetevői - például az avokádó - tulajdonképpen ma már nem számít egzotikusnak, így nyugodtan próbálkozhat vele az is, aki nem ismeri ennek az értékes gyümölcsnek az ízét. Az biztos, hogy sokat lehet róla olvasni. Tudjuk, hogy nagyon egészséges, tápláló és finom.“Alligátorkörtének”, az “erdő vajának” is nevezik ezt az Izraelben, Közép Amerikában és Spanyolországban termesztett gyümölcsöt. Felhasználása előtt a héját és nagy, diónyi magját el kell távolítani.A húsát sokrétűen használhatjuk, lehet édesen, sósan készíteni, tulajdonképpen egy semleges, enyhén diószerű ízhatást nyújt. Egészségre kiváló, szív- és érvédő hatású, nagyszerű fehérjeforrás, magas kálium és alacsony cukortartalommal. Tartalmaz egy fitoszterol nevű anyagot, amely a koleszterin felszívódását akadályozza. Vitamin- és ásványi anyag tartalma egyfajta "csodagyümölcs" imázst biztosít számára...ám nincs szükség vele kapcsolatban csodát emlegetni. Kálium, vas, foszfor, magnézium, kalcium, nátrium, szemerősítő lutein...soroljam?
Nem! Jöjjön a saláta recept, aminek egyik alkotórésze a sokoldalú avokádó.
HOZZÁVALÓK:
/4-6 SZEMÉLY RÉSZÉRE/
1,5 kg sárga burgonya,
2 db nagy avokádó,
1 csapott teáskanál só,
3 db kockára vágott nagy paradicsom
1 fej apróbb darabokra tépett jégsaláta,
1 csomag összevágott zöldhagyma, vagy 1 csokor snidling
(ez elhagyható, ha az illat miatt nem szeretjük)
1 evőkanál citromlé,
8 dkg reszelt cheddar sajt,
10 dkg feta, vagy morzsolható sajt(pl kék sajt)
6 szelet főtt bacon sonka, apróra vágva,
bors, ízlés szerint
1,5 dl olíva olaj.
ELKÉSZÍTÉSE:
Először a burgonyát főzzük puhára sós vízben, kihűtjük és kis kockákra vágjuk.
Majd a csapott teáskanálnyi sóval rétegesen rakjuk le és öntözzük meg az olívaolajból, citromléből, borsból készült öntet felével, majd legalább 2 óráig hagyjuk hideg helyen. Akár este előkészíthetjük és reggel fejezzük be salátánkat.
A pihenő időt követően a tépett salátaleveleket rendezzük el először egy tálon, majd sorban a többi összetevőt halmozzuk rá, a meghámozott, kis kockákra vágott avokádóval együtt. Ajánlatos a következő sorrendben, persze tetszés szerint akárhogyan: burgonya, avokádó, paradicsom, hagyma, reszelt sajt, apróra vágott sonka, burgonya, avokádó, paradicsom, hagyma, morzsolt sajt...és így tovább, amíg az alapanyagból van.
A végén megszórjuk borssal és megöntözzük a maradék öntettel. Akár azonnal fogyaszthatjuk, vagy tálalásig hűvös helyen tartjuk.
Jó étvágyat :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése