Sörélesztő - vitamin kincsesbánya...mondják táplálkozási szakemberek.
Található benne B-komplex, ami tartalmaz B1 vitamint(thiamin), B2 vitamint (riboflavin), B3 vitamint (niacin), B5 vitamint (pantoténsav), B6 vitamint (piridoxin), B9 vitamint(folsav), és H vagy B7 vitamint (biotin). Ezek segítenek a szénhidrátok, zsírok, fehérjék lebontásában. Jó hatással vannak az idegrendszerre, az emésztőrendszerre, valamint a bőr, a haj, a száj, és a máj egészségi állapotára. Ezek a vitaminok pont a szervezet számára megfelelő arányban találhatóak a sörélesztőben, így kedvező élettani hatásaik kiegészítik egymást. A sörélesztőben a létező 24 aminosavból 16-ot találhatunk. Jelentős a kalcium, króm, szelén, vas és foszfor tartalma. Találunk benne rezet, cinket és jódot is.
A cukkinis tészta receptje, sörélesztővel
3-4 személy részére
Hozzávalók:
4 közepes méretű (kb 25-30 cm hosszú) hámozott, vastagabb karikára vágott cukkini,
személyenként egy marék száraztészta (mindegy milyen, én csavart tésztából készítettem)
3-4 gerezd zúzott fokhagyma,
1 nagy csokor apróra vágott petrezselyem,
2 egész tojás,
4 evőkanál étolaj,
só, bors, nagyon kevés cukor,
személyenként két evőkanál sörélesztőpehely.
Elkészítés:
Először a cukkinit készítem elő, majd a zúzott fokhagymát az étolajban rövid ideig pezsegtetem. Kiveszem, de nem dobom el! Az olajban erős lángon megkapatom a cukkinit, csak a végén sózom, nem jó, ha összefonnyad. Akkor szép, ha finom, ropogós, kicsit pirult. A sütés vége felé leheletnyi porcukrot szórok rá (kb fél mokkáskanállal) és még evvel is pirítom. Apróra vágom a petrezselymet.
Közben sós vízben kifőzöm a tésztát, lecsepegtetem és egy hőálló cseréptálban, vagy jénaiban összekeverek mindent, sózom, borsozom. A forróra előmelegített sütőbe tolom, de előtte jól összeforgatom két nyers, egész tojással, a sörélesztővel és a vágott petrezselyemmel. Nem kell sokáig sütni, kb 15 perc alatt összeérik az ínyenc, mégis egyszerű egytál étel.
A sörélesztő mostantól állandó szereplő lesz a konyhámban. Ugyanis a sajtféléktől időnként van némi egészségügyi panaszom. A sörélesztő fogyasztásakor még nem tapasztaltam.
Sörélesztővel sajtos ízeket lehet utánozni és ez nem holmi erőltetett pótlék!
Lényeges, hogy nem emlékeztet az ismert élesztő ízre. Nyugodtan használható úgy, mintha reszelt sajtot használnánk. Tényleg működik! Spagettire, pizzára is tettem belőle. Készíthetünk sajtszószt, sovány joghurtból és sörélesztőpehelyből. Egy pohárnyi (2,5 dl) joghurthoz egy púpozott evőkanálnyi sörélesztőport vegyünk és már használhatjuk is. Persze ízlés szerint lehet hígabb, vagy sűrűbb mártást készíteni, az arányok változtatásával. Pirítósra, salátákra szintén nyerő.
Egy nyári saláta recept, sörélesztővel:
Hozzávalók:
1 fej jégsaláta
2 szál újhagyma
2 db pritamin paprika
1 db zöld californiai paprika
2 db reszelt répa
½ avokádó felkockázva
15 szem olíva bogyó
friss bazsalikom
Öntet:
2 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj
6 ek tisztított víz
1mk majoranna
1mk oregánó
1kk petrezselyem
3 ek sörélesztő pehely
Elkészítés:
Vágjuk össze a saláta hozzávalóit. Alulra kerüljön a tálban a felcsíkozott jégsaláta, amit keverjünk el alaposan az öntettel. Az öntetet külön tálban készítsünk el, csomómentesre így tudjuk kikeverni. A salátára jöhet a kockára vágott californiai paprika, a pritamin, a felkarikázott újhagyma és a reszelt répa keveréke. Az elegy tetejére tegyük az olivát, avokádót és egészben a bazsalikom leveleket. Máris kész az egészséges, frissítő salátánk. Recept innen
Vásárolhatunk tablettában és pehely, vagy por alakban. Én a családi kiszerelést javaslom, ez gazdaságos és sokféle módon használható
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése