Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Körtelekvár - ahogy én készítem

Július hava van. A nyár közepének jellegzetes gyümölcse a körte. Igazán nem panaszkodhatunk, szép választékot találunk, ha kertünkbe egy-két példányt szeretnénk ültetni. Nálam úgy alakult, hogy két Vilmos-körte fa fért a cseresznye, meggy, nyári alma, őszibarack és szilva mellé. Korán termőre fordul, ezért választottam ezt.

A két Vilmos körte egyike pirosan érő. Olvastam, hogy e fajta karrierje Angliában kezdődött, hazánkban a nyolcvanas évek óta kapható. Színe pirosas, húsa olvadó bő levű, jó ízű, nem tartalmaz ún. "kősejtet". Fája középerős növekedésű, kordonos nevelésre szintén alkalmas.
A körte értékes tulajdonságairól sokat lehet olvasni akár a neten . Az egészségünkre jó hatású körte több ezeréves múltra tekint vissza, de feljegyzések csak időszámítás előtt 1000-ből Görögországból ismertek. Az alma után a második legjelentősebb gyümölcsfaj. Gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban. Kálium, kálcium, magnézium tartalma meghaladja az almáét.
Népi gyógyászatban a körte vérkeringést szabályzó, vízhajtó, méregtelenítő, sóoldó, savtalanító (köszvényesek számára), emésztőszervi- és vesebetegségben szenvedők számára ajánlott. Amúgy mindenkinek, hiszen egy lédús, vaj- vagy fehér húsú körtébe harapni egyszerűen érzéki élmény. No, most kell megemlítenem, hogy e körtefajta kiváló pálinka alapanyagnak.


Szóval érik a Piros Vilmos. Ezidáig befőttnek, gyümölcslevesnek készült belőle desszert, nyári meleg napokon hűsítő, szomjoltó hideg leves, az idén azonban próbaként néhány üvegnyi körtelekvár elkészítéséhez fogtam.

Egyszerű dolog. Nem igényel túl nagy hajcihőt.


Leírom, hátha valaki kedvet kap ehhez az illatos, zamatos lekvárféléhez.

Előbb 1,5 kg érett, egészséges körtét válogattam, jól megmostam, hámoztam, végül aprítógépben összevágtam (nem teljesen pépesítve).

A zselésítő-tartósítók közül most Dr. Oetker 2in1 Dzsemfixálóját választottam, ehhez 0,50 kg cukrot tettem.

Az összeaprított körtét teflonbevonatú lábosban kezdtem főzni, előbb nagy lángon, aztán azt mérsékelve, 45 percig főztem csendesen.

Ezután a cukorral összekevert zselésítőt, fél citrom reszelt héját, leheletnyi őrölt fahéjat szórtam a készülő dzsemhez. Mindennel együtt még 5 percig főztem és a végén az előkészített, forró vízzel teli tepsiben állított üvegekbe mertem az elkészült dzsemet. Celofánnal, csavaros tetővel lezártam és azonnal végleges helyére tettem.




Valójában ennyi a mutatvány. Szerencsére egy kávés pohárnyi mennyiségnek nem jutott hely az üvegekben. Reggel vajas, pirítóson tesztelem :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)