Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Egy tuti gyors menet a konyhában!

Néha rátör  az emberre egy érzés. Nem kíván semmit jobban, mint minél kevesebb időt tölteni a konyhában, minél előbb végezni a napi aktuális fő-, vagy esti étkezés elkészítésével..ja, persze úgy, hogy közben finomat együnk. Még mielőtt felmentene családunk a konyhai szolgálat alól. Amit persze mi úgyis visszasírnánk. Tehát ne vegyünk félvállról egy könnyített napot sem a tűzhely tájékán. 

Ilyen alkalmakra kiváló választás a jól bevált pizza. Lehet válogatni, fantáziánknak csupán a hűtő, valamint kamra kínálata szab határt. Recept ebből az olasz csodából, mint a csillagos ég.

A minap én egy görögöt választottam. Annyira jól sikerült, hogy három napon át minden délben pizzát kellett készítenem. Persze, nem ugyanazt. 

Nem kimondottan hagyományos Pizza-Napjaim első sikerét mutatom most be:



Görög pizza

Hozzávalók:

30 dkg liszt, 
2,5 dkg élesztő (lehet por, vagy friss)
1,5 dl langyos, enyhén cukros víz,
1 csapott teáskanál só,
1 csapott teáskanál cukor,


Feltét:

30 dkg apró kockákra vágott csirkemell, vagy comb,
2 evőkanál vaj,
só, bors,
3 gerezd zúzott fokhagyma,
2 dl sűrű tejföl,
10 dkg reszelt sajt,
1 fürtös uborka (kábé 25 cm)
2 nagyméretű, jó érett paradicsom,
pizzafűszer, vagy gyros fűszer,


Elkészítés:

Érdemes a tésztával kezdeni. Langyos, enyhén cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt és a liszttel, sóval, cukorral rugalmas, nem túl kemény, nem túl lágy tésztát készítünk. Kb, mint egy kemény nokedlitészta. Letakarva kb 25 percig kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a feltétet és bekapcsoljuk a sütőt. Nekem villanytűzhelyem van (nem légkeveréses), 220 fokra állítom induláskor.

Előbb az apróra vágott, enyhén sózott, borsozott húst pároljuk meg a két evőkanál vajon. Majd a tejfölbe elkeverjük a zúzott fokhagymát, leheletnyi sót szórunk rá. Az uborkát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk. Ezzel az előkészítés végére értünk.

A megkelt tésztát enyhén megvajazott sütőlapra terítjük, kb 30 cm átmérőjű körré formázva. Vagy kocka alakú tepsibe is tehetjük, valójában mindegy. Lényeg, hogy nyers pizzánk fél ujjnyi vastag legyen. Erre ráhalmozzuk a húst, majd rákenjük a fokhagymást tejfölt, reszelt sajtot, majd az uborkát, paradicsomot és megszórjuk pizza-, vagy gyros fűszerrel.

Már csak a sütés van hátra. Hamar elkészül - mondtam, hogy nem érdemes kész pizzatésztát venni? Ha nem, akkor most mondom - kb 25 perc alatt. A sütés 15. percében kicsit felcsavarjuk a hőt - 230 fokra - és így sütjük készre.


Jó étvágyat



Nálam bevált, szerintem hamarosan görög pizza repeta lesz itthon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)