Ilyen alkalmakra kiváló választás a jól bevált pizza. Lehet válogatni, fantáziánknak csupán a hűtő, valamint kamra kínálata szab határt. Recept ebből az olasz csodából, mint a csillagos ég.
A minap én egy görögöt választottam. Annyira jól sikerült, hogy három napon át minden délben pizzát kellett készítenem. Persze, nem ugyanazt.
Nem kimondottan hagyományos Pizza-Napjaim első sikerét mutatom most be:
Görög pizza
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
2,5 dkg élesztő (lehet por, vagy friss)
1,5 dl langyos, enyhén cukros víz,
1 csapott teáskanál só,
1 csapott teáskanál cukor,
Feltét:
30 dkg apró kockákra vágott csirkemell, vagy comb,
2 evőkanál vaj,
só, bors,
3 gerezd zúzott fokhagyma,
2 dl sűrű tejföl,
10 dkg reszelt sajt,
1 fürtös uborka (kábé 25 cm)
2 nagyméretű, jó érett paradicsom,
pizzafűszer, vagy gyros fűszer,
Elkészítés:
Érdemes a tésztával kezdeni. Langyos, enyhén cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt és a liszttel, sóval, cukorral rugalmas, nem túl kemény, nem túl lágy tésztát készítünk. Kb, mint egy kemény nokedlitészta. Letakarva kb 25 percig kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a feltétet és bekapcsoljuk a sütőt. Nekem villanytűzhelyem van (nem légkeveréses), 220 fokra állítom induláskor.
Előbb az apróra vágott, enyhén sózott, borsozott húst pároljuk meg a két evőkanál vajon. Majd a tejfölbe elkeverjük a zúzott fokhagymát, leheletnyi sót szórunk rá. Az uborkát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk. Ezzel az előkészítés végére értünk.
A megkelt tésztát enyhén megvajazott sütőlapra terítjük, kb 30 cm átmérőjű körré formázva. Vagy kocka alakú tepsibe is tehetjük, valójában mindegy. Lényeg, hogy nyers pizzánk fél ujjnyi vastag legyen. Erre ráhalmozzuk a húst, majd rákenjük a fokhagymást tejfölt, reszelt sajtot, majd az uborkát, paradicsomot és megszórjuk pizza-, vagy gyros fűszerrel.
Már csak a sütés van hátra. Hamar elkészül - mondtam, hogy nem érdemes kész pizzatésztát venni? Ha nem, akkor most mondom - kb 25 perc alatt. A sütés 15. percében kicsit felcsavarjuk a hőt - 230 fokra - és így sütjük készre.
Jó étvágyat
Nálam bevált, szerintem hamarosan görög pizza repeta lesz itthon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése