Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Séfek királya, királyok séfje





Carême stíl



Marie-Antoine Carême - 1784-1833 -
aki többek között Talleyrand konyhamestere volt




Az első,nemzetközileg igazán elismert francia séf a  francia konyha egyik megújítójának számít. Annak az Európa-szerte ismert konyhának, melyet alapvetően az egykori római birodalomból, majd az olaszoktól átvett konyhatechnikai módszerek jellemeztek. Természetesen alapvetően az uralkodó osztályok határozták meg egy-egy időszak szakács- és cukrászati divatját (is), valamint az ő igényeik alapozták meg a később a köznép soraiban is elfogadottá váló étkezési szokásokat.
Az idő tájt a fejlődésre ugyanúgy a versenyszellem késztette az embereket, így a főúri, uralkodói konyhák között szintén ez a szellemiség késztette újabbnál újabb ötletek kipróbálására a leleményes séfeket.Élen járt ebben például XIV. Lajos főudvarmestere Béchamel márki, aki az udvari konyhát igen magas színvonalra vitte. A francia konyha kezdett elsőbbséget élvezni a többi nemzet konyhái között.  Tehetséges szakácsok, kiváló nyersanyag, igényes asztaltársaság. Ezek összessége a későbbi századokra megalapozta a francia konyha világszerte ma is jelentős elismertségét. A XVI. században a luxus fokozása, a fényűzés tobzódása a konyhákra a terítékre, az alapanyagok minőségére egyaránt kiterjedt.



Bizonyos, az élet egyéb területén is szükségessé váló reformok nem kímélték a konyhaművészetet sem. Jelszó: ésszerűsítés.Természetesen oly módon, hogy  eközben a hagyományokat mélyen tisztelő francia konyha imázsa a legkevesebb kárt szenvedje. A modernnek nevezhető francia konyha egyik megteremtője Antoine Careme (1784-1833), Talleyrand francia külügyminiszter,  IV. György angol király, I. Sándor cár, Ferenc József konyhamestere volt. 

Nem véletlenül emlegették így : Királyok séfje, séfek királya!


Megreformálta a fogások rendjét, az anyagok, ízek, formák és színek viszonyát. Építőművészeti rajongásának köszönhetően a gasztronómia új vonásokkal, formákkal bővült. Használta ezeket a formákat.  Nála a fogások soha nem ismétlődtek, és az összes elkészített étel megfelelt a szezonális kínálatnak.



A tálalást, a dekorációk, kellékek használatát művészi szintre emelte, imádta a minél bonyolultabb, mégis harmonikus megjelenésű terítéket. Bátran színezte, formálta a cukrot, tésztát és nem egy esetben viaszt is felhasznált klasszikus műveltsége segítségével megálmodott kompozíciói alkotásánál. Amik nem egyszer műemlékeket formáztak. Ezt a műveltséget már cukrászinas korában igyekezett megszerezni,  ugyanis előszeretettel forgatta a Nemzeti Könyvtár antik könyveit, amikor még a kedvelt párizsi cukrászdában, Sylvian Bailly-nál tevékenykedett.


Caréme írásos művei:  L’Art de la cuisine au dix-neuvieme siecle (A 19. század konyhaművészete; 1833) és Le Pătissier royalparisien (A párizsi királyi sütőmester; 1815) című  két kötet. Az év napjaira szóló ételsorokkal, receptekkel és a francia konyha történetével.


Nevéhez fűződik egy I. Sándor orosz cár udvarában 1800-ban alkotott sütemény, a piskótás charlotte torta, melyet Charlotte Mecklenburg-Strelitz hercegnő tiszteletére alkotott Angliában.

A Charlotte-torták választéka ma már megszámlálhatatlan. Készül csokis, kávés, gyümölcsös változata. Ma is kedvelt és elismert a cukrászatban.


További Charlotte receptek itt



Fotók: Wikipédia, illusztrációk Caréme életrajzánál, ezenkívül a fotókra kattintva
Forrás: Jean-Robert Pitte, Jody Gladding:French gastronomy (saját könyv), Wiki, Bódiné: Gasztronómia története(saját könyv)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)