Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

A sütőtök dícsérete





Ősszel a konyha koronázatlan királynője. Alakja, színe épp olyan változatos, mint felhasználási módja. A sütőtök őshazája Dél- és Közép-Amerika. Állítólag a texasi és a mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken. Hazánkban is nagyon régen termelik, mindig jól megfért a kukoricásban.




Ősszel a konyha koronázatlan királynője. Alakja, színe épp olyan változatos, mint felhasználási módja. A sütőtök őshazája Dél- és Közép-Amerika. Állítólag a texasi és a mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken. Hazánkban is nagyon régen termelik, mindig jól megfért a kukoricásban.

Mivel jól eltartható, és ha megcsípte a dér, különösen édes, zamatos ízű lesz, egész télen kedvelt csemegének számított a legszegényebb családoknál is. Nemcsak a kemencében frissen sütött tök – amelynek kellemes illata semmihez sem hasonlítható – szolgált eledelül, hanem a pirított tökmag fogyasztása is jellemző szerepet játszott néptáplálkozásunkban. Erre a célra takarmánytökből és a magra termesztett spárgatökből nyerték a magot.

A népi gyógyászat is felismerte a sütőtök és a tökmag jelentőségét. Számos betegség – főleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek – esetén ajánlották a sütőtököt, de elsősorban a magjának tulajdonítottak különleges gyógyító hatást. Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották. Valószínűleg magas zsír- és élelmirost-tartalmának köszönhetően.

A sütőtök táplálkozás-élettani értékei ma sem vitathatók. A húsa – mint azt sárga színe is mutatja – igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban.

A sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak az ún. szabad gyökök hatástalanításában.

Sütőtökkrémleves májjal és gombával

Hozzávalók:

70 dkg sütőtök, 2 tyúkleveskocka, 1 dl tejszín, 4 kisebb csirkemáj vagy 4 szelet pecsenyeliba-máj, 3 ek. olívaolaj, só, bors, 15 dkg gomba

Elkészítése:

Az előkészített sütőtököt (megpucolva és felkockázva) tegyünk fel főni annyi vízben, hogy épp ellepje. Adjunk hozzá 2 tyúkhúsleveskockát, majd forrástól számítva főzzük 20 percig. A sütőtököt 2 dl főzőlével és a tejszínnel turmixoljuk össze. 4 kisebb csirkemájat vagy 4 szelet pecsenyeliba-májat pirítsunk meg mindkét oldalán 3 evőkanál olívaolajban, majd sózzuk, borsozzuk. Vegyük ki a serpenyőből, és 15 dkg megtisztított, felaprított gombát (sampinyon, laska, vargánya) pirítsunk meg a megmaradt olajban. A levest merjük tányérokba, tegyük a tetejére a májat és a gombát. A siker nem marad el.

Sütőtökkenyér

Hozzávalók:

5 dkg tisztított tökmag, 20 dkg tökbél, 20 dkg liszt, 17,5 dkg lágy vaj, 3 tojás, 8 dkg reszelt parmezán, 1/2 csomag sütőpor, só, bors

Elkészítése:

Forró serpenyőben pirítsuk meg a tisztított tökmagot, a tökbelet reszeljük le, adjuk hozzá a lisztet, a lágy vajat, a felvert tojásokat, a reszelt parmezánt, a pirított tökmagot, a sütőport, sózzuk, borsozzuk. Keverjük jól össze, majd öntsük kivajazott hosszúkás sütőformába. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 45 percig. Hagyjuk langyosra hűlni, akkor borítsuk ki a formából. Salátával kiváló vacsora.

Naptorta

Hozzávalók:

70 dkg sütőtök, 15 dkg vaj, 2 tojás, 1,5 dl főzőtejszín, 1/2 kk. fahéj, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tojás

Az előkészített sütőtököt (megpucolva és felkockázva) főzzünk puhára. Szűrjük le, majd turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a vajat, a tojásokat, a főzőtejszínt és a fahéjat. A lisztet, a 10 dkg vajat, a cukrot és 1 tojást dolgozzunk össze tésztává. Ha nem elég lágy, tegyünk bele egy kanál tejfölt. A tésztával béleljünk ki egy kerek sütőformát, és öntsük bele a sütőtökpürét. A tetejét szórjuk meg kristálycukorral, előmelegített sütőben 180 fokon süssük 25 percig. Hidegen tálaljuk.

Sütőtök csirkehússal

Hozzávalók:

30 dkg filézett csirkemell, 1 kg sütőtök, 4 főtt tojás, majonéz, pár szál apróra vágott petrezselyem, só és bors

A sütőtököt sütőben megsütjük, s miután kihűlt, kockákra vágjuk. A csirkemellet felkockázzuk, serpenyőben megsütjük, rászórjuk az apró petrezselyemlevelet, sózzuk, borsozzuk. Egy keverőtálban összekeverjük a tököt, a csirkehúst, hozzáadva a felszeletelt tojásokat és a majonézt. Hűtve tálaljuk.

Töltött sütőtök

Hozzávalók:

1 darab 1 kg körüli sütőtök, só, 1 kiskanál őrölt paprika, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, 2 dl tejföl, zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt trappista sajt

A megmosott sütőtököt hosszában kettévágjuk, magos belsejét kivájjuk, gyengén megsózzuk, majd alufóliával letakart tepsiben puhára pároljuk. Amikor lehűlt, a tepsiből kivéve a húsát kanállal kikaparjuk úgy, hogy 1/2 cm maradjon a héján. A kikapart tököt a pirospaprikával, a reszelt hagymával és a tejföllel összekeverjük, megsózzuk és visszatöltjük a tökbe. A tetejére vajdarabkákat teszünk, megszórjuk zsemlemorzsával és reszelt sajttal, majd a sütőbe visszatéve szép világos barnára sütjük.

Ötfűszeres mázzal sült tök

Hozzávalók:

1 kg-os sütőtök, kimagozva, szeletekre vágva



A mázhoz:

4 ek. szójaszósz, 4 ek. narancslé, 2 ek. szezámolaj, 1 fokhagymagerezd préselve, 2 ek. barna cukor, 1 tk. kínai ötfűszer keverék

Elkészítése:

A sütőt 190C-ra/gáz 5.fokozat előmelegítjük. A sütőtököt félbevágjuk, kikaparjuk a magját és a belsejét és szép, egyenlő vastagságú szeletekre vágjuk. Bekenjük a mázzal (egy kenőtollal, vagy szilikonecsettel). Egy alufóliával bélelt tepsire tesszük, beborítjuk alufóliával és így sütjük 25 percig. A végén levesszük az alufóliát, így sütjük még kb. 10 percig, vagy amíg a tök teljesen megpuhul. Simán, vagy pirított szezámmaggal megszórva tálaljuk.


Forrás:ÚjSzó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)