...minden ami édes, mézes, fűszeres, illatos...szóval tobzódunk az ízekben, illatokban az év leg-leg ünnepén!
Ez alkalomra receptek garmada neten, szakácskönyvekben, főző magazinokban. Szerintem nincs ember, aki ne találna valami olyan fogást ilyenkorra, ami eltér a szokásos kisebb éves ünnepek konyhai kínálatától. Hát én sem tanácsolhatok mást, félre a rántott hús, fasírt, sült hús repertoárral! Persze óvatosan azért megjegyezném, ha végképp nem maradhat el, mert a család ezt követeli, ám tegyük! Ne rontsuk el emiatt az ünnep hangulatát! Az már nem érné meg.
No, de vissza a vállalkozó, újdonság után áhítozó tömegekhez! Egy mesés receptre leltem Nagy Karácsonyi Receptböngészésem idején, melyről a recept közlője állítja: még a Jézuska is áldását adja elkészítéséhez, a vendégek pedig mind a tíz körmüket garantáltan tisztára nyalják elfogyasztását követően!
"Karácsonyi mázas sonka francia rakott burgonyával!
Hozzávalók:
A sonkához:
1-2 kg-os sertéslapocka, kicsontozva, összekötve
4 púpozott ek barna cukor
3 rúd fahéj
5-6 szegfűszeg
3 csillagánizs
1 db gyömbér szeletekre vágva
2 ek só
sok őrölt bors
2 narancs félbe vágva
4 mandarin félbe vágva
2 ág rozmaring
5 babérlevél
kb. 2 l alaplé vagy víz
A mázhoz:
30 dkg baracklekvár
2-3 kanál balzsamecet
1 narancs leve és héja
A francia rakott burgonyához:
1-1,5 kg burgonya
1,5-2 dl jó minőségű tejszín
1,5-2 dl tej
15-20 dkg kecskesajt
Egy jó nagy lábost felmelegítünk, beletesszük a barnacukrot, a fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget, a felszeletelt gyömbért, a narancsokat és a mandarint félbevágva, a rozmaringot, a babérlevelet, valamint egy kevés sót és borsot. Alacsonyabb lángon dolgozzunk, nehogy odaégjen. Ugyanitt játszhatunk a gyümölcsökből kijövő nedvességgel is. Ha már karamelizálódtak, helyezzük bele a lapockát , és öntsük fel alaplével, vagy előmelegített vízzel, és főzzük addig, míg meg nem puhul. Ez praktikusan olyan 1,5-3 óra alatt következik be. Fontos, hogy rajta hagyjuk a bőrét, mivel ez védi meg a zsírréteget attól, hogy szétfőjön.
Ha már megfőtt (hústűvel ellenőrizzük), akkor vegyük ki, és hagyjuk kicsit kihűlni. Amikor már nem forró, fogjunk egy éles kést, és óvatosan húzzuk le a bőrét, melyet nyugodtan eldobhatunk.
Egy lábosban kezdjük el felmelegíteni a baracklekvárt, adjunk hozzá egy kevés balzsamecetet, egy narancs reszelt héját, és kifacsart levét, majd egy kicsit forraljuk egybe őket. amikor ez megvan, öntsük rá a bőrtelenített sonkánkra, úgy, hogy mindenhová jusson belőle. Szurkáljuk meg mindenütt szegfűszeggel a karácsonyi hangulat jegyében, majd 175 fokra előmelegített sütőbe dugjuk be, és süssük olyan 30-45 percig légkeveréssel.
Miközben a sonka sül, elkészítjük a francia rakott burgonyát. Ehhez vékonyra felszeleteljük a krumplit, és egy kivajazott jénaiba elkezdjük rétegezni őt, valamint a kecskesajt-darabokat. Fele-fele arányban összekeverünk tejszínt és tejet, majd ha a jénai betelt, felöntjük vele, és 180 fokon 45 perc alatt készre sütjük
Ha a sonkára rápirult a máz, és a hús is megsült a burgonyával egyetemben, nincs más hátra, mint feltálalni a családnak minden idők legjobb karácsonyi vacsoráját, és élvezni a mennyeien finom ízeket."
Boldog Karácsonyt :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése