Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Két magyar mustár - recepttel + egy harmadik, amit "házi" mustárként jegyzett szerzője



Az úgynevezett magyar mustárról olvastam egy helyen és mondhatom elcsodálkoztam. Merthogy találkoztam én már életem, s konyhai ténykedésem során sokféle mustárral, kimondottan magyar mustárral még nem. No, ez legyen az én bánatom, illetve most már az sem, mert íme, ráleltem, s megosztom mindenkivel akit a mustár-kérdés nem hagy hidegen, ha egy pár virsli, kolbász, sült hús mellé megkívánná a fanyarkás, savanykás, ízes kísérőt.

Azt olvastam, hogy jobb ez a magyar mustár még a francia mustároknál is, pedig az igen nagy szó!

Egy komoly feltétele van előállításának. Csak ott lehet igazán finomat készíteni, ahol szőlőtermesztéssel foglalkoznak! Vagyis a magyar szőlőtermő helyek jöhetnek számításba!



Hozzávalók:
Egy liter édes, sűrű, barnára főzött must (aha, szóval ajánlatos ősszel készíteni),
Fél kilónyi őrölt mustár, azaz mustárliszt. (azt olvastam, hogy muszáj frissen őrölni, mert különben a liszt megkeseredik, s oda a mustárunk),

Amúgy készítése igen egyszerű.

A mustot jól beforraljuk és a mustár lisztet a forró musttal leforrázzuk. Legalább fél óráig kevergetjük, majd ha igényli, további hideg, főtt musttal hígítjuk a megfelelő sűrűség eléréséig.

Ajánlatos nagy, szűk nyakú üvegekben tárolni, jól ledugaszolva.

-o-

A fűszeresebb ízek kedvelőinek egy másik, szintén magyarnak mondott mustárféleség receptjét is megosztom:

Hozzávalók:

50 dkg fehér-mustármag-por,
250 ml borecet,
250 ml víz,
porított: 6,5 dkg csombor,
2,5 dkg kakukkfű,
2,5 dkg koriander,
2,5 dkg szárított petrezselyem;
édes must,
ízlés szerint só.


Készítése:


A mustármag, ecet, víz keverékét 1 napig állni hagyjuk. Másnap hozzákeverjük a fűszereket. Annyi édes musttal keverjük el, hogy sűrű krém legyen.


Megjegyzés: természetesen az alkatrészeket arányosan csökkentve, kisebb mennyiséget is készíthetünk, vagy ajándékba is adhatjuk, csinos, kis üvegekben, díszes papírral lekötve.



Forrás:Tartósítás(szakácskönyv)


..és akkor jöjjön a harmadik, a házi mustár receptje:

30 dkg mustármagot nagyon finomra őröltem , mint a lisztet , majd egy lábasban 3 dl almaecetbe tettem sót borsot , szegfűborsot , egy csipetnyi majoránnát , egy kisebb fej hagymát 2 evőkanál mézet és az egészet felforraltam majd fedő alatt tartottam 30 percig. Ezután leszűrtem és a levet elkevertem egy nagyobb lábasban az őrölt mustárral , 1,5 dl napraforgó olajjal , belereszeltem 6 cikk fokhagymát tettem hozzá egy kávéskanál pirospaprikát és turmixszal jól összedolgoztam .A mustár csípősségét a benne lévő illó olajak határozzák meg , ezért ha nem szeretnénk hogy nagyon csípjen akkor a masszát felmelegítjük 50-60 fokra és folytonosan kevergetve gyorsan veszít a csípős ízből .Én is kb. 20 percet kavargattam míg beállt az íz az én ízlésem szerint .Ezután üvegekbe tettem és be a hűtőbe , mert legalább 8-10 órát kell hagyni hogy az ízek összeérjenek. Nem kell bele tartósítószer és garantáltan 2 hónapot is kibír ha jól le van födve .



Forrás: Székelykukta

1. fotó
2. fotó
4. fotó

Továbbá érdekes leírás a mustár eredetének történetéről itt olvasható


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)