ünnepek, a karácsonyi sütemények, bejglik maradékát majszoljuk, én meg pont most leltem egy mutatós, valószínűleg nemcsak a szemnek, hanem a szájnak is kedves mézeskalács receptre. A következő évek karácsonyi szezonjára gondolva osztom...vagy édes-mézesszájúak akár év közben kipróbálhatják, nem tilos, nem igaz? Szabad a vásár, íme a finom "Plébános mézeskalács" leírása:
Állítólag a recept plébániákról származik, mert az adventi időszakban, karácsonyi ünnepek idején a plébános ezzel kínálta adakozó lelkű híveit. Gondolom azokat is, akik valamilyen okból nem adakoztak. Szegényekre gondolok.
A receptközlő szerint akár három hétig is eltartható, természetesen hűtőben, illetve minden gond nélkül fagyasztható. Reform, egészséges étrend híveinek barna cukorral, bio liszttel, egyéb mézeskalács rajongóknak sima fehér liszttel kockázat nélkül készíthető.
Hozzávalók:
20 dkg bio vagy házi vaj/vagy sima vaj
10 dkg barna melasz (elhagyható vagy helyettesíthető nyírfacukorral vagy steviával)/ vagy barna cukor
20 dkg bio nyers nádcukor (elhagyható vagy helyettesíthető nyírfacukorral vagy steviával)/ vagy cukor
3 dl tejszín vagy gabonatejszín (én zabtejszínnelszoktam)
3 dl méz (4 dl, ha elhagyjuk a cukrokat)
2 evőkanál őrölt fahéj
2 evőkanál őrölt gyömbér
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
csipetnyi őrölt szegfűbors
csipetnyi őrölt kardamom
1 kg teljes kiőrlésű liszt
2 evőkanál szódabikarbóna
Elkészítése:
A vajat a barna cukorral és a nádcukorral/vagy sima cukorral/ simára keverjük, majd hozzáöntjük a mézet, belekeverjük a fűszereket és a keményre felvert tejszínt. Óvatosan kell keverni, amíg minden egyenletesen el nem oszlik a keverékben.
A szódabikarbónás lisztet is hozzáadjuk; lágy tésztává dolgozzuk össze. Hűtőszekrénybe tesszük legalább egy éjszakára.
Másnap csak egy kis darabot csípünk le belőle, a többit akár kis adagokban le is fagyaszthatjuk. Belisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk, majd különböző alakzatokra kiszaggatjuk. Megkönnyíthetjük a dolgunkat azzal, ha a tészta alá és fölé terítünk egy-egy nejlonfóliát, és közöttük nyújtjuk ki a tésztát.
Tegyük a kivágott alakzatokat sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb. 200Co-ra előmelegített sütőben süssük 5-8 percig.
Ízlés szerint díszíthető aszalt gyümölcsökkel, magvakkal.
Forrás: Mindenegybeblog (link a szövegben)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése