Újév...babonás, misztikus nap, ünnep. Népi hagyományainak, szokásainak, babonáinak, rigmusainak se szeri, se száma. Egyet idevarázsolok, de előtte megosztom Táfelspicc újévi levesét. Melegítő, igazi, fagyos időkre való ez a finom leves. Azt mondják a régiek, hogy Újév napján lencsét, babot, mákot, disznóhúst, almát enni szerencsét, sok pénzt, jó egészséget jelent. Hát akkor hajrá! Indítsunk egy jó tányér szalonnás lencselevessel!
SZALONNÁS LENCSELEVES
Hozzávalók:
25 dkg 12 órára beáztatott lencse
10 dkg kisujjnyira darabolt szalonna
1 fej vöröshagyma finomra vágva
3 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 sárgarépa meghámozva, felszeletelve
10 dkg kelkáposzta felcsíkozva
1/2 fej karalábé felkockázva
10 dkg zeller felkockázva
1 csokor petrezselyem
4 pár virsli
só
2 evőkanál fűszerpaprika
2 babérlevél
frissen őrölt bors
Elkészítés:
A szalonnák zsírját alacsony lángon kiolvasztom, leöntöm, félreteszem, valamire jó lesz. A szalonnás-zsíros lábosban megpirítom a hagymákat, megszórom a paprikával, elkeverem, hozzáadom a lencsét, zöldségeket, fűszereket, és felöntöm annyi vízzel/alapkével ami kétszeresen ellepi. Alacsony lángon, fedő alatt puhára főzöm.
A felkarikázott virslit csak tálalás előtt öntöm a forró levesbe.
- Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet! Új esztendő újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon! Ki barát volt, az maradjon, ki elindult, az haladjon! B. Ú. É. K. !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése