jó...jó...tudom. Ünnep utáni csömör, meg minden, ami evvel jár. Sütivel, bejglivel, édességgel-mézességgel telten ugyan kinek jut eszébe édes desszertet kínálni? Hát nekem....merthogy ízlés szerint akár enyhén, vagy nagyon édesen is kínálhatjuk e gyorsan elkészíthető - mert valljuk be, az ünnepi, konyhai fáradozások után jól esik, ha gyorsan elhagyhatjuk a sütés-főzés színhelyét - finomságot.
Több változata ismert én most Szépzöld receptjét ajánlom az olvasó szíves figyelmébe.
CSÁSZÁRMORZSA
- EGY FENSÉGES FALAT A KIRÁLYOK ASZTALÁRÓL
"Az osztrákok csak Kaiserschmarrn néven illetik, bár a tésztája alapvetően édesebb, mint a sváb császármorzsa esetében.
Hozzávalók:
kb. fél kg liszt, a lisztnek egyharmada búzadara, 3-4 egész tojás, ízlés szerint só, tej, és még egy jó nagy kanál zsír kell hozzá.
Étkezéskor megszórhatjuk egy kevés cukorral, tehetünk rá bármilyen lekvárt és ihatunk hozzá tejet. Én kipróbáltam, hogy zsír helyett olajat használtam, de nem volt az igazi, mint ahogyan én ezt megszoktam.
Elkészítés:
A hozzávalókat annyi tejjel keverjük össze, hogy igazán sűrű, nehezen önthető masszát kapjunk. Vagyis inkább csak kanállal tudjuk kikaparni a tálból.
Egy lábosba feltesszük a zsírt, miután elolvadt beletesszük a sűrű masszát és szinte állandóan kevergetjük, mozgatjuk. Lassan kezd egybeállni, illetve sülni az alapanyag. Majd egy idő után látjuk, hogy egyre jobban morzsálódik, és egyben pirul is. Miután megkóstoltuk és nem érezzük, hogy nyers, ragadós lenne, elkészültünk vele.
Fogyasztás előtt meghintjük kristálycukorral, tehetünk rá lekvárt, illetve fogyaszthatjuk tejjel is."
Megjegyzésem:
cukor helyett,édesíthetjük mézzel, melasszal,, tehetünk hozzá aszalt gyümölcsöket, rumban áztatott mazsolát, reszelt narancs-, citromhéjat, vaniliás cukrot..szóval ahogy a bekezdésben írtam. Kedvünk, ízlésünk, hangulatunk, no és vendégeink ízlése szerint alakíthatjuk - állítólag - Ferenc József császár kedvenc csemegéjét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése