„Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus!”
..ki ne ismerné a mondást. Kevesen tartják be, nem is kell mást mondanom, csak ennyit: idő...idő...idő. Folytathatnám: pénz..pénz..pénz...ami persze mindkét tényező esetében csak féligazság volna.
Nos, a svájci eredetű müzli majdnem teljesen megfelel annak, amit királyi reggelinek, azaz bőséges napkezdő étkezésnek nevezünk. Gabonaféle, szárított gyümölcsök, tej, tejtermék, méz.
Erről azonban máskor..most jöjjön egy másik egészséges reggeli...mely üde, gyorsan elkészíthető és legfontosabb hozzávalója ma már szerencsére az év minden szakában beszerezhető. Tartalmas, származása ellenére nem hagy illatot maga után, ez reggel fontos lehet, vidám, zöld színével kedvet csinál...szóval tökéletes, mi az?
Szabad a gazda!
Póréhagymás omlett
Hozzávalók/2-3 személyre/:
három evőkanál tejföl,
nyolc nagyobb tojás,
10 dkg sajt,
két csapott evőkanál liszt,
öt dkg vaj,
két evőkanál étolaj(sütéshez)
három nagyobb póré (harsogó zöld levelei nélkül)
só, bors, csipet őrölt szerecsendió, csíkokra vágott sajt, személyenként 2-3 dkg csíkokra vágott gépsonka, főtt, füstölt tarja, esetleg párizsi(nem mind!ízlés szerint választható)
Elkészítés:
Először a húsfélét, sajtot vágjuk csíkokra, félretesszük. Majd a pórét vágjuk centis darabokra, sóval, borssal szórjuk és vajon megpároljuk, szintén félretesszük.
Ezután a tojások sárgáját tejföllel, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval habosra keverjük, majd hozzászitáljuk a lisztet és óvatosan beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjét is.
Az étolajat felforrósítjuk, majd nagyon alacsony hőfokon, lassan, a lángon fém alátétet használva majdnem készre sütjük omlettünket. Nem fordítjuk meg, hanem a félretett húsfélét, sajtot, pórét az omlett egyik oldalára halmozzuk, másik felét ráborítjuk és forrón, egy-egy pohár illatos zöld, vagy fekete teával tálaljuk.
Tipp: tetejére vékonyra szelt paradicsommal vidámíthatjuk a reggeli lakomát :)
A rendkívül egészséges póréról itt olvashattok
fotók: Szépzöldtől hoztam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése