Népszerű, igen jól használható húsételünk a fasírt, vagy más néven vagdalt. Hétköznapra, ünnepnapra egyaránt tálalható, jól bírja a tárolást, sőt használ neki. Persze, mert a fűszerek ízei ezalatt jól összeérnek. Számtalan receptje kering régi és újabb szakácskönyvekben, neten és családi receptes füzetekben. Most egy általam eddig ismeretlen változatát osztom meg, enyhén füstölt ízben.
Fasírt, baconban
Hozzávalók:
40 dkg darált hús,
2 zsemle
1 tojás
10 dkg reszelt sajt,
1 gerezd fokhagyma, pici vöröshagyma,
Petrezselyem apróra vágva,
Fűszerek ízlés szerint (bazsalikom, oregán, curry, bors, só, gyömbér, pirospaprika)
Elkészítése nagyon egyszerű:
Az összes hozzávalót összedolgozzuk, majd golyókat formázunk belőle. Mindegyiket baconba csavarjuk . Ebből az adagból 16 db lett, 200 fokos sütőben, 30 perc alatt készen van.
Jó étvágyat :)
Végezetül néhány szó a fasírtról:
Marcus Gavius Apicius 1. századból fennmaradt szakácskönyve szerint a rómaiak is készítettek húsgombóc tintahalból, polipból, garnéla rákból, velőből, kagylóból és természetesen húsfélékből is, csirkéből, pávából, sertésből és nyúlból is, fasírt féle ételt. Apicius szerint a legfinomabb fasírt pávából készült. Az elkészítés nagyon hasonlított a mi mai magyar fasírtunkra. Az apróra vagdalt fasírtnak való alapanyagokat összegyúrták tojással és vörösborba áztatott kenyérrel."...akit érdekel, a téma itt folytatódik.
A recept Fekete Gittától származik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése