SAJTKÉSZÍTÉS- VÁLLALKOZÓ KEDVŰEK SZÁMÁRA!
Szerintem én mindenképpen ki fogom próbálni. Csak még egy füstölőt kell keresnem, elengedhetetlen.
Jöjjön a receptközlő leírása:
"Eltelt 3 hónap amióta elkészítettem ezt a finom sajtot . Most elővettem mert az érlelési idő lejárt, lehet fogyasztani
Ha esetleg valakinek van elég türelme és ideje kivárni amíg egy ilyen finom sajt beérik ,nos azoknak leírom ide hogyan készült .
Ez a sajt 3 liter tejből készült még annó Október első hetében . A tejet 37 fokra melegítettem , majd beoltottam , én mindig oltótablettát használok , de aki nem tudná annak most leírom ha sajtot szeretne készíteni , bárhol bármelyik országban él az állatpatikákban kell a tejoltót keresni , vagy az internetes áruházakban , a legismertebb folyékony tejoltó talán a Chy-max , amit egy dán cég forgalmaz minden országban .
40 perccel a beoltás után, a már megaludt tejet kockákra vágtam és így hagytam még az edényben 1 órát ,ezután egy gézkendőt tettem egy szűrőbe amibe átszedtem az alvadékot és a kendő sarkait összekötve felakasztottam ,hagytam 3 órát a savót kicsepegni majd átraktam egy kilyuggatott , műanyag vedrecskébe, olyanba amibe tejfölt árulnak . Egy 3 literes pillepalackot megtöltöttem vízzel és ezzel nyomtattam le a sajtot ,hogy kipréselődjön belőle a savó . 4 óra múlva kivettem a sajtocskát az edényből és 15 százalékos sós vízbe tettem , és a hűtőszekrényben tartottam 4 órát a sós lében ekkor kivettem hagytam 1 órát szikkadni ,majd piros édesnemes paprikába forgattam és visszatettem a hűtőbe ,ahol minden nap egyet fordítva rajta ,tároltam 2 hétig .Ekkor a füstölőbe tettem ahol 1,5-2 órát tartottam enyhe hideg füstön .Amikor megfüstölődött ismét jó vastagon beszórtam paprikával és akkor a pincében tároltam tovább, természetesen minden nap átforgatva a mai napig .Igaz volt amikor egy héten csak kétszer volt időm átforgatni ,de nagyon lényeges mert különben megpenészedhet ,és ízt válthat . A pince, vagy kamra szellős kell legyen ahhoz hogy biztosítani tudjuk a feltételeket a sajtok érleléséhez .
Igaz sok időt kell rászánni , de legalább tudod hogy mit eszel!"
Ha esetleg valakinek van elég türelme és ideje kivárni amíg egy ilyen finom sajt beérik ,nos azoknak leírom ide hogyan készült .
Ez a sajt 3 liter tejből készült még annó Október első hetében . A tejet 37 fokra melegítettem , majd beoltottam , én mindig oltótablettát használok , de aki nem tudná annak most leírom ha sajtot szeretne készíteni , bárhol bármelyik országban él az állatpatikákban kell a tejoltót keresni , vagy az internetes áruházakban , a legismertebb folyékony tejoltó talán a Chy-max , amit egy dán cég forgalmaz minden országban .
40 perccel a beoltás után, a már megaludt tejet kockákra vágtam és így hagytam még az edényben 1 órát ,ezután egy gézkendőt tettem egy szűrőbe amibe átszedtem az alvadékot és a kendő sarkait összekötve felakasztottam ,hagytam 3 órát a savót kicsepegni majd átraktam egy kilyuggatott , műanyag vedrecskébe, olyanba amibe tejfölt árulnak . Egy 3 literes pillepalackot megtöltöttem vízzel és ezzel nyomtattam le a sajtot ,hogy kipréselődjön belőle a savó . 4 óra múlva kivettem a sajtocskát az edényből és 15 százalékos sós vízbe tettem , és a hűtőszekrényben tartottam 4 órát a sós lében ekkor kivettem hagytam 1 órát szikkadni ,majd piros édesnemes paprikába forgattam és visszatettem a hűtőbe ,ahol minden nap egyet fordítva rajta ,tároltam 2 hétig .Ekkor a füstölőbe tettem ahol 1,5-2 órát tartottam enyhe hideg füstön .Amikor megfüstölődött ismét jó vastagon beszórtam paprikával és akkor a pincében tároltam tovább, természetesen minden nap átforgatva a mai napig .Igaz volt amikor egy héten csak kétszer volt időm átforgatni ,de nagyon lényeges mert különben megpenészedhet ,és ízt válthat . A pince, vagy kamra szellős kell legyen ahhoz hogy biztosítani tudjuk a feltételeket a sajtok érleléséhez .
Igaz sok időt kell rászánni , de legalább tudod hogy mit eszel!"
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése