Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Paprikában érlelt, füstölt sajt - különleges és egyben hagyományos

SAJTKÉSZÍTÉS- VÁLLALKOZÓ KEDVŰEK SZÁMÁRA!

Székely Kukta osztotta meg az alábbi receptet, nem bírtam ellenállni, hogy ne terjesszem, hátha valaki bátorságot merít a leírtakból és kipróbálja, milyen a házi sajt.



Szerintem én mindenképpen ki fogom próbálni.  Csak még egy füstölőt kell keresnem, elengedhetetlen.



 Jöjjön a receptközlő leírása:

"Eltelt 3 hónap amióta elkészítettem ezt a finom sajtot . Most elővettem mert az érlelési idő lejárt, lehet fogyasztani
Ha esetleg valakinek van elég türelme és ideje kivárni amíg egy ilyen finom sajt beérik ,nos azoknak leírom ide hogyan készült .



Ez a sajt 3 liter tejből készült még annó Október első hetében . A tejet 37 fokra melegítettem , majd beoltottam , én mindig oltótablettát használok , de aki nem tudná annak most leírom ha sajtot szeretne készíteni , bárhol bármelyik országban él az állatpatikákban kell a tejoltót keresni , vagy az internetes áruházakban , a legismertebb folyékony tejoltó talán a Chy-max , amit egy dán cég forgalmaz minden országban .
40 perccel a beoltás után, a már megaludt tejet kockákra vágtam és így hagytam még az edényben 1 órát ,ezután egy gézkendőt tettem egy szűrőbe amibe átszedtem az alvadékot és a kendő sarkait összekötve felakasztottam ,hagytam 3 órát a savót kicsepegni majd átraktam egy kilyuggatott , műanyag vedrecskébe, olyanba amibe tejfölt árulnak . Egy 3 literes pillepalackot megtöltöttem vízzel és ezzel nyomtattam le a sajtot ,hogy kipréselődjön belőle a savó . 4 óra múlva kivettem a sajtocskát az edényből és 15 százalékos sós vízbe tettem , és a hűtőszekrényben tartottam 4 órát a sós lében ekkor kivettem hagytam 1 órát szikkadni ,majd piros édesnemes paprikába forgattam és visszatettem a hűtőbe ,ahol minden nap egyet fordítva rajta ,tároltam 2 hétig .Ekkor a füstölőbe tettem ahol 1,5-2 órát tartottam enyhe hideg füstön .Amikor megfüstölődött ismét jó vastagon beszórtam paprikával és akkor a pincében tároltam tovább, természetesen minden nap átforgatva a mai napig .Igaz volt amikor egy héten csak kétszer volt időm átforgatni ,de nagyon lényeges mert különben megpenészedhet ,és ízt válthat . A pince, vagy kamra szellős kell legyen ahhoz hogy biztosítani tudjuk a feltételeket a sajtok érleléséhez .
Igaz sok időt kell rászánni , de legalább tudod hogy mit eszel!"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)