..lestyánnal, ahogy kell, Elemér-módra. Hát én ehhez a recepthez nem fűzök sem kommentárt, sem előszót. Úgy jó, ahogy van, az egyszerű, ízes leves mellé illő ízes erdélyi kifejezéseket nem írnám át.
Recept:
50-60 dkg zöldpaszuly
(zöldbab)
3 szál sárgarépa
1 csokor lestyán
1/2 fej zellergumó
1 nagy fej hagyma
3-4 cikk fokhagyma
1kanál zsír
só, bors, pirospaprika
ecet
Az eresztékhez
( habaráshoz)
2 kanál liszt
3-4 dl tej
1 tojás sárgája
A csipetkéhez:
1 tojás
liszt
Elkészítés:
A zsírban az apróra vágott sárgarépát, az apróra vágott hagymával együtt megdinsztelem, rádobok 1 kiskanál pirospaprikát és feleresztem 1,5 l vízzel.
Belerakom az összekötött lestyánt ,a zellert, és amikor kezd lobogni, hozzáadom a megtisztított, darabokra vágott zöldpaszulyt sózom és fedő alatt főzöm, amíg megpuhul. Ekkor elkészítem az eresztéket, a lisztet pici tejjel elkeverem, simára hozzákeverem, a tojás sárgáját szépen hozzátöltöm a tejet és mehet is bele a levesbe, amit utólag még borsozok, sózok és ecettel ízlés szerint savanyítok.
A maradék tojásfehérjét hozzáadom a csipetkének való tojáshoz annyi lisztet keverek hozzá, hogy egy rugalmas tésztát nyerjek, amit belecsipegetek a levesbe, és fedő alatt tartom kb. 10 percig lassú tűzön, majd tálalom.
forrás: Elemér főz/székelykukta
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése