Közeleg a tél vége? Kezdenek kimerülni belső tartalékaink és ennek jeleit már érezzük? Vágyunk a színek, elsősorban a zöld látványára? Konyhámban ezen segíthetünk.
Jó szívvel ajánlok egy lélekderítő és egészséges fogást, amiben minden együtt van a hangulat fokozáshoz és étvágy javításhoz.
Fokhagymás, kapros karaj tekercs
Hozzávalók:
60 dkg fehérkaraj/rövidkaraj/
apróra vágott friss kapor,
szelet húsonként, néhány gerezd fokhagyma,
só, bors,
2 nagy fej vöröshagyma,
2 kanál zsír (vagy vaj)
2 dl paradicsomlé,
2 babérlevél,
1/2 mokkáskanál
pirospaprika,
Hozzávalók:
(köret)
személyenként fél marék rizs,
só, bors,
1 evőkanál vaj,
1 nagy fej vöröshagyma
konzerv zöldborsó,
kockára vágott sárgarépa,
Elkészítés:
Elsőre a húst szeljük 1 cm-es szeletekre és vékonyra kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk friss, apróra vágott kaporral és úgy göngyöljük egyenként össze, hogy minden tekercs közepébe -igény szerint - gerezd megtisztított fokhagymákat teszünk. Hústűvel összetűzzük és 2 nagy fej, apróra vágott vöröshagymát 2 kanál zsíron egy megfelelő méretű edényben megfonnyasztunk, majd a hústekercseket egymás mellé fektetjük. Ráöntünk 2 dl paradicsomlét, hozzáadunk 2 babérlevelet, enyhén sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk.
Amíg a hús párolódik, elkészítjük a köretet.
Személyenként fél marék mosott rizst bő vízben főzni kezdünk, hozzáadjuk a kockára vágott vöröshagymát, sárgarépát (mennyisége ízlés és személyek számától függ), sózzuk, borsozzuk. Ha megfőtt, szűrőkanálban leszűrjük, langyos vízzel öblítjük, majd egy evőkanálnyi vajjal, meg lecsöpögtetett konzervzöldborsóval összeforgatjuk, kicsit átmelegítjük.
Végül a megfőtt hústekercseket kiemeljük a szaftból, kevés (kb fél mokkáskanál) pirospaprikával még egyet forraljuk és ha elkészült a köret, tálalhatunk, akár a mellékelt fotó alapján.
Alul a köret, közepére a szaft, végül a tetején a hústekercs.
Jó étvágyat :)
Tippek:
Mivel kipróbáltam, néhány ötletet megosztok.
Ha valamiért nem ehetünk fokhagymát, vagy nem kedveljük, nyugodtan hagyjuk el, de vékonyra szelt sajtot is teríthetünk a húsra. A kapor helyett bármilyen, aromás, zöld fűszer megfelelő. Természetesen ehhez szükséges az alaplevet/amiből a mártás készül/, igazítani. Sajtos vagy natúr fűszeres változathoz lehet 2 dl húslevest aláönteni, majd fél mokkáskanálnyi liszttel, keményítővel kicsit sűríteni, azután, hogy kivettük a megpárolt tekercseket.
Mivel kipróbáltam, néhány ötletet megosztok.
Ha valamiért nem ehetünk fokhagymát, vagy nem kedveljük, nyugodtan hagyjuk el, de vékonyra szelt sajtot is teríthetünk a húsra. A kapor helyett bármilyen, aromás, zöld fűszer megfelelő. Természetesen ehhez szükséges az alaplevet/amiből a mártás készül/, igazítani. Sajtos vagy natúr fűszeres változathoz lehet 2 dl húslevest aláönteni, majd fél mokkáskanálnyi liszttel, keményítővel kicsit sűríteni, azután, hogy kivettük a megpárolt tekercseket.
Forrás: Elemérfőz/Székelykukta
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése