Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Színes, illatos, mutatós - karajtekercs, ahogy még soha!

Közeleg a tél vége? Kezdenek kimerülni belső tartalékaink és ennek jeleit már érezzük? Vágyunk a színek, elsősorban a zöld látványára? Konyhámban ezen segíthetünk.

Jó szívvel ajánlok egy  lélekderítő és egészséges fogást, amiben minden együtt van a hangulat fokozáshoz és étvágy javításhoz.




Fokhagymás, kapros karaj tekercs

Hozzávalók:

60 dkg fehérkaraj/rövidkaraj/
apróra vágott friss kapor,
szelet húsonként, néhány gerezd fokhagyma,
só, bors,
2 nagy fej vöröshagyma,
2 kanál zsír (vagy vaj)
2 dl paradicsomlé,
2 babérlevél,
1/2 mokkáskanál
pirospaprika,

Hozzávalók:
(köret)

személyenként fél marék rizs,
só, bors,
1 evőkanál vaj,
1 nagy fej vöröshagyma
konzerv zöldborsó,
kockára vágott sárgarépa,

Elkészítés:

Elsőre a húst szeljük 1 cm-es szeletekre és vékonyra kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk friss, apróra vágott kaporral és úgy göngyöljük egyenként össze, hogy minden tekercs közepébe -igény szerint - gerezd megtisztított fokhagymákat teszünk. Hústűvel összetűzzük és 2 nagy fej, apróra vágott vöröshagymát 2 kanál zsíron egy megfelelő méretű edényben megfonnyasztunk, majd a hústekercseket egymás mellé fektetjük. Ráöntünk 2 dl paradicsomlét, hozzáadunk 2 babérlevelet, enyhén sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk.
Amíg a hús párolódik, elkészítjük a köretet.
Személyenként fél marék mosott rizst bő vízben főzni kezdünk, hozzáadjuk a kockára vágott vöröshagymát, sárgarépát (mennyisége ízlés és személyek számától függ), sózzuk, borsozzuk. Ha megfőtt, szűrőkanálban leszűrjük, langyos vízzel öblítjük, majd egy evőkanálnyi vajjal, meg lecsöpögtetett konzervzöldborsóval összeforgatjuk, kicsit átmelegítjük.
Végül a megfőtt hústekercseket kiemeljük a szaftból, kevés (kb fél mokkáskanál) pirospaprikával még egyet forraljuk és ha elkészült a köret, tálalhatunk, akár a mellékelt fotó alapján.

Alul a köret, közepére a szaft, végül a tetején a hústekercs.

Jó étvágyat :)



Tippek:
Mivel kipróbáltam, néhány ötletet megosztok.
Ha valamiért nem ehetünk fokhagymát, vagy nem kedveljük, nyugodtan hagyjuk el, de vékonyra szelt sajtot is teríthetünk a húsra. A kapor helyett bármilyen, aromás, zöld fűszer megfelelő. Természetesen ehhez szükséges az alaplevet/amiből a mártás készül/, igazítani. Sajtos vagy natúr fűszeres változathoz lehet 2 dl húslevest aláönteni, majd fél mokkáskanálnyi liszttel, keményítővel kicsit sűríteni, azután, hogy kivettük a megpárolt tekercseket.
Forrás: Elemérfőz/Székelykukta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)