Ilyenkor tavasszal, amikor a friss levegő egyre többeket csábít ki a szabadba, kirándulunk és érezzük, itt az ideje a természetes vitaminpótlásnak. A tavaszi fáradtság legyűréséhez nyújt segítséget az egyik, mára már nemcsak divatos, de elfogadott és egyre gyakrabban fogyasztott zöld féleség a medvehagyma. Szezonja van. Mindent tudunk már róla, áldásos hatásairól itt is olvashatunk. Valóságos csodaszerként talán azért is kapott helyet étrendünkben, mert elsők között szerepel a fogyasztható friss, üde zöldek konyhai repertoárjában. Az újhagyma, salátaboglárka, spenót és társai mellett. Vagy inkább előtt! Zöldségesnél, piacon, szupermarketben, szóval bárhol beszerezhető, de szedhetünk egy-egy csokorral, árnyas erdei séták során. Csak vigyázzunk, nehogy összekeverjük a gyöngyvirág levelével, ami fájdalom, szintén mostanában bontja levelét és sajnos minden része mérgező. Biztosan nem fogjuk összetéveszteni, ha az illatára figyelünk. A gyöngyviráglevél szagtalan, míg a medvehagyma levele (hagymája is), enyhe fokhagyma illatú. Erre érdemes figyelni!
Medvehagymás receptek se szeri se száma. Lehet válogatni!
Minden további szószaporítás helyett jöjjön a kiflirecept , medvehagymás töltelékkel.
Minden további szószaporítás helyett jöjjön a kiflirecept , medvehagymás töltelékkel.
HOZZÁVALÓK:
(32 darab kis kiflihez)
2,5 dkg élesztő
1 ek cukor
fél dl tej
35 dkg liszt
70 g joghurt
1 tojás
csipet só
fél dl olaj
A töltelékhez:
10 dkg vaj
1 kk só
60-70 gramm medvehagyma
A tetejére:
1 tojás elkeverve
1 ek lenmag/ szezámmag
ELKÉSZÍTÉS:
A vajat vegyük ki a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen és könnyen kenhető legyen.
Az élesztőt morzsoljuk el a langyos tejben, tegyük bele a cukrot, majd pár perc alatt hagyjuk felfutni.
Közben a dagasztógép edényébe mérjük ki a lisztet, a joghurtot, a tojást, a sót és az olajat. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, majd dagasszunk belőle jól formázható, rugalmas tésztát .
Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, éskelesszük meg (kb. 50 perc).
Közben a megmosott és kicentrifugázott medvehagymát daraboljuk apróra, majd keverjük ki a sóval és a puha vajjal.
Terítsünk sütőpapírt 2 gáztepsibe, kenjük meg pici olajjal.
Borítsuk lisztezett felületre a megkelt tésztát, gyúrjuk jól át, majd osszuk 4 részre.
Mind a 4 részt nyújtsuk egyforma méretű, kb. 25 cm átmérőjű vékony körlappá.
Egyet kenjünk meg a medvehagymás vaj felével, borítsunk rá egy másik körlapot, majd éles késsel vágjuk 16 cikkre. Tekerjük fel egyesével a cikkeket, és helyezzük az előkészített gáztepsire (hagyjunk helyet a kelésnek!).
Készítsük el így a másik 2 körlapot is, abból is 16 kis kifli lesz.
Hagyjuk ismét kelni 15-20 percet, majd kenjük le tojással, ízlés szerint szórjuk meg lenmaggal/szezámmaggal, esetleg pici sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük őket két adagban aranybarnára (kb. 10 perc).
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
Sok sikert a sütéshez és jó étvágyat a kiflihez :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése