Talán nincs ma Magyarországon ember, aki ne tudná ki Sophia Loren. Az egykori fergeteges olasz filmsztár rég nem forgat és korát sem titkolja. Több Oscar- és egyéb díj boldog tulajdonosaként sikerült megvalósítania azt, amit sok más kolléganőjének nem. A család és munka harmóniáját. Bevallottan imád főzni - enni - és imádja, ha dicsérik főztjét. (Ki nem?).
Róla mesélték, hogy filmforgatásokon mindig magával vitte saját főzésű ételeit és kis piknikes dobozkákból eszegetett, amikor megéhezett. Előfordult, hogy külön főzőhelyiséget rendeztetett be, ha a forgatás elhúzódott. Tehette, szint egész pályafutása alatt elképesztő népszerűségnek örvendett, no és producer férje, Carlo Ponti is megtett mindent, hogy a nő, aki választott, boldog legyen.
Szakácskönyvei ma már magyarul is megvásárolhatóak (nevével fémjelzett elegáns szemüvegei szintén, ám ez nem asztali téma, így mellőzöm).
Egy finom és bármikor megvalósítható fogást - vagy köretet, kinek, hogy - mutatok tőle, melyet most olvastam. Szerintem jó, ha minél frissebben fogyasztjuk, tűzhelyről az asztalra!
Idézem a receptközlőt
"Loren rutinos receptíróként persze 4 személyre adja meg a hozzávalókat (hiszen ez már nagyon is családi adag).
Így 8 darab nagyobb, húsos, feszes bőrű sárga, piros, zöld paprika szükségeltetik hozzá (kaliforniai, kápia), 4 evőkanál extra szűz olíva olaj, 3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma, 3-4 evőkanál reszelt parmezán, 1,5-2 kanál kenyér-, vagy zsemlemorzsa, só.
A paprikákat forró sütőben - esetleg platnin, grillen) addig kell sütni, míg a héjuk megrepedezik, felhólyagosódik.Óvatosan átemeljük őket egy tálra, s hagyunk nekik egy kis nyugtot. Ha annyira lehűltek, hogy már megúszhatjuk a továbbiakat égési sérülések nélkül, akkor lehúzzuk a héjukat. Könnyedén, szemérmetlenül megválnak ruhájuktók ebbeli állapotukban. Kimagozzuk, kiszedjük az ereket, és 1,5-2 centi széles csíkokra vágjuk a paprikákat. Az olajat közepes hőmérsékleten felmelegítjük, beleszórjuk a fokhagymát, s mikor aranyszínűre vált, hozzáadjuk a paprikacsíkokat is. Mérsékelt lángon, kevés sóval, időnként átkeverve kb.15 percig főzzük, majd megszórjuk a parmezánnal és a zsemlemorzsával. Még 1-2 percig hagyjuk a tűzön, átforgatjuk, és tálaljuk.
Hát, ennyi, igazán nem egy nagy truváj. De a színek és illatok már a "sorok közül" is kikéredzkednek. Ropogós kenyérrel tunkolva szaftos egytál étel, de remek kísérője lehet húsoknak, még tésztáknak is. Mi egy kis friss bazsalikomot is szórnánk rá tálaláskor."
Sophia Loren életrajza
Sophia Loren szakácskönyve
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése