Mert nem bonyolult elkészíteni, mert általában egyszerű alapanyagokból is finom süteményt készíthetünk, mert...de kell ezt magyarázni? Inkább leírom a receptet és azonnal látható, hogy érdemes bepróbálkozni annak is, aki még a sütés-főzés tudomány első osztályainak valamelyikét járja. Rutinos háziasszonyok, amatőr szakácsok és cukrászok már tudják, hogy miből áll egy lepényt elkészíteni. Mondhatni gyerekjáték.
Lássuk!
Almás lepény
Hozzávalók
(tészta)
20 dkg vaj,10 dkg porcukor, csipet só, 3 tojássárgája,4 evőkanál tej,25 dkg liszt,5 dkg étkezési keményítő,1 csomag sütőpor. A hozzávalókat (tojásfehérje nélkül) egyszerűen összegyúrjuk, nem túl kemény tésztát készítünk. Ha szikkadtnak éreznénk gyúrás, formázás közben, adjunk még hozzá kevés tejet. Ujjnyi vastagra sodorjuk, vagy egyszerűen belenyomkodjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Elkészítjük a tölteléket.
Töltelék
1,5 kg alma héj nélkül, vékony szeletekre vágva, 1 egész citrom leve és héja, 5 dkg cukor, kevés fahéj, csipet őrölt szegfűszeg, 10 dkg mazsola (vagy meggy), nagyon kevés rum aroma. A hozzávalókat lazán összeforgatjuk és a tésztára kenjük. Az egészet előmelegített sütőben (villany, nem légkeverős) 200 fokon 20 percig sütjük.
Míg sül a tészta,a 3 tojásfehérjét felverjük 15 dkg cukorral,belekeverünk 10 dkg durvára vágott diót,és 20 perc elteltével a süteményre kenjük. Még 20 percig sütjük és készen is vagyunk.
A sütemény receptet Dorn Ervin osztotta meg velünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése