ÜDÍTŐ TEÁK KÁNIKULA IDEJÉRE!
Az idei első - vagy második? - kánikulás időszakon már túl vagyunk, de a nyár még szerencsére sokáig vendégeskedik hazánkban. Úgyhogy nem árthat, ha néhány olyan frissítővel is megismerkedünk, amelyek kívül helyezkednek el a hagyományos limonádé-gyümölcslé-sör és társai lehetőségeken.Előtte - ha valaki még nem hallott felőle - néhány mondatban a kánikula szó eredetéről.
"A latin canis [kánisz] szó ’kutyá’-t jelent, a Canis Maior [kánisz major] pedig annyit tesz, hogy ’Nagy Kutya’. De nem azért írjuk nagy betűvel, mert valami ókori maffiafőnököt tisztelünk vele, hanem azért, mert ez egy csillagkép neve. A canicula (kicsinyített forma) annyit tesz: kiskutya.
Na de mi köze a hőségnek a kutyushoz? Az, hogy a rómaiak idejében a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillaga, a Szíriusz nyár közepén, a legnagyobb hőség idején jelent meg először az égbolton. Az egybeesés miatt a rómaiak azt feltételezték, hogy a csillagkép okozza a nagy meleget."Ha most megvilágosodástól vezérelve csapunk homlokunkra: Hoppááá, hát persze! Innen jön: Kutya meleg van! Nos tévedés esete forog fenn. A "kutya meleg" kifejezés nem evvel függ össze...illetve csak részben. Ugyanis télen meg így didergünk: "Kutya hideg van". Na, most mi van? Hát semmi egyéb, mint az, hogy a kutya, szitokszóként (is) használatos. Régóta.
Na erről ennyit, vissza az enyhet adó hűsítő italokhoz, jelen esetben a teákhoz!
Na erről ennyit, vissza az enyhet adó hűsítő italokhoz, jelen esetben a teákhoz!
Elmondom az alapreceptet:
Hozzávalók:
lekvárok és befőttek
gyümölcslevek
friss fűszernövények
fűszerek és ízesítők
filteres, vagy leveles tea
cukorszirup (ezt 1 dl víz és cukor összefőzésével készítjük)
édesítőszer,
vanília kivonat,
mandula kivonat,
szoba hőmérsékletű csapvíz
1 liter tea készítéséhez általában:
1/2 csésze gyümölcs, teakosárba rakva,
1 pohár (3 dl) gyümölcslé vagy nektár a kancsóba
2 rúd fahéjat, 1 evőkanál egész szegfűszeget, vagy 2 evőkanál aprított kandírozott gyömbért a tea kosárba téve.
Egy szál felaprított friss menta vagy más gyógynövény szintén a kosárba; (általános adag, ízlés szerint természetesen ettől el lehet térni)
1 teáskanál valamilyen kivonat( mandula, vanília),
egyéni ízlés szerint édesítőszer, vagy cukorszirup,
koktél változatban egy kupica rum vagy likőr, közvetlenül fogyasztás előtt.
gyümölcslevek
Egy-két recept részletesen:
KARAMELL-ALMA TEA
Teás kancsóba tegyünk filteres, vagy leveles teát, adjunk hozzá 3-4 evőkanál kész karamell öntetet, ehhez 3 dl almabort és az egészen öntsük fel szoba hőmérsékletű vízzel. Mehet a hűtőbe, majd néhány órányi áztatás után leszűrjük, jégkockával és friss almaszeletekkel tálaljuk
SÁRGABARACK-MANDULA TEA
3 dl sárgabarackléhez adjunk egy kávéskanál mandula kivonatot (aromát) és 3 evőkanál cukorszirupot.
A tea kosárba tegyünk leveles teát, majd az egészet öntsük fel annyi szobahőmérsékletű vízzel, hogy 1 liter legyen az ital.
A továbbiakban mint az előző receptnél...
CSERESZNYE(MEGGY)-VANÍLIA TEA
Ezzel a módszerrel készíthetünk eper, málna, gyömbér (a gyömbért jól szétzúzva), gránátalma, citrom és őszibarack teákat.
Kellemes kísérletezést és finom sikereket :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése