Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Ha rekken a hőség - főzzünk a hűtőben!



ÜDÍTŐ TEÁK KÁNIKULA IDEJÉRE!




Az idei első - vagy második? - kánikulás időszakon már túl vagyunk, de a nyár még szerencsére sokáig vendégeskedik hazánkban. Úgyhogy nem árthat, ha néhány olyan frissítővel is megismerkedünk, amelyek kívül helyezkednek el a hagyományos limonádé-gyümölcslé-sör és társai lehetőségeken.Előtte - ha valaki még nem hallott felőle - néhány mondatban a kánikula szó eredetéről.


"A latin canis [kánisz] szó ’kutyá’-t jelent, a Canis Maior [kánisz major] pedig annyit tesz, hogy ’Nagy Kutya’. De nem azért írjuk nagy betűvel, mert valami ókori maffiafőnököt tisztelünk vele, hanem azért, mert ez egy csillagkép neve. A canicula (kicsinyített forma) annyit tesz: kiskutya.
Na de mi köze a hőségnek a kutyushoz? Az, hogy a rómaiak idejében a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillaga, a Szíriusz nyár közepén, a legnagyobb hőség idején jelent meg először az égbolton. Az egybeesés miatt a rómaiak azt feltételezték, hogy a csillagkép okozza a nagy meleget."Ha most megvilágosodástól vezérelve csapunk homlokunkra: Hoppááá, hát persze! Innen jön: Kutya meleg van! Nos tévedés esete forog fenn. A "kutya meleg" kifejezés nem evvel függ össze...illetve csak részben. Ugyanis télen meg így didergünk: "Kutya hideg van". Na, most mi van? Hát semmi egyéb, mint az, hogy a kutya, szitokszóként (is) használatos. Régóta.
Na erről ennyit, vissza az enyhet adó hűsítő italokhoz, jelen esetben a teákhoz!

Mégpedig főzés nélkül! Hogy tovább fokozzam a feszültséget a képen látható teák a hűtőszekrényben készülnek. Nem vicc!
Elmondom az alapreceptet:


Hozzávalók:


lekvárok és befőttek
gyümölcslevek
friss fűszernövények
fűszerek és ízesítők

filteres, vagy leveles tea
cukorszirup (ezt 1 dl víz és cukor összefőzésével készítjük)
édesítőszer,
vanília kivonat, 
mandula kivonat,
szoba hőmérsékletű csapvíz




1 liter tea készítéséhez általában:

1/2 csésze gyümölcs, teakosárba rakva,
1 pohár (3 dl) gyümölcslé vagy nektár a kancsóba
2 rúd fahéjat, 1 evőkanál egész szegfűszeget, vagy 2 evőkanál aprított kandírozott gyömbért a tea kosárba téve.

Egy szál felaprított friss menta vagy más gyógynövény szintén a kosárba; (általános adag, ízlés szerint természetesen ettől el lehet térni)

1 teáskanál valamilyen kivonat( mandula, vanília),
egyéni ízlés szerint édesítőszer, vagy cukorszirup,
koktél változatban egy kupica rum vagy likőr, közvetlenül fogyasztás előtt.



gyümölcslevek





Egy-két recept részletesen:

KARAMELL-ALMA TEA

Teás kancsóba tegyünk filteres, vagy leveles teát, adjunk hozzá 3-4 evőkanál kész karamell öntetet, ehhez 3 dl almabort és az egészen öntsük fel szoba hőmérsékletű vízzel. Mehet a hűtőbe, majd néhány órányi áztatás után leszűrjük, jégkockával és friss almaszeletekkel tálaljuk


SÁRGABARACK-MANDULA TEA

3 dl sárgabarackléhez adjunk egy kávéskanál mandula kivonatot (aromát) és 3 evőkanál cukorszirupot. 
A tea kosárba tegyünk leveles teát, majd az egészet öntsük fel annyi szobahőmérsékletű vízzel, hogy 1 liter legyen az ital.
A továbbiakban mint az előző receptnél...

CSERESZNYE(MEGGY)-VANÍLIA TEA

Öntsünk 3 dl meggylevet a kancsóba; adjunk hozzá 1 teáskanál vanília kivonatot; a teakosárba a filteres teát, vagy tealevelet és öntsük fel annyi szoba hőmérsékletű vízzel, hogy a teljes ital egy liternyi legyen. Tálaláskor egész cseresznye- és meggyszemekkel díszítsük.


Ezzel a módszerrel készíthetünk eper, málna, gyömbér (a gyömbért jól szétzúzva), gránátalma, citrom és őszibarack teákat.


Kellemes kísérletezést és finom sikereket :)


forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)