Van úgy, hogy több minden áll rendelkezésre ehhez, mégsem alakul a válasz. Lássuk csak! Van egy kis erdei gomba olívaolajban, egy kevés filézett pulykacomb...hmm...mit lehet ebből kihozni? Ilyenkor még a fűszeres edények tartalmát vesszük sorba és belevágunk a kísérletbe, hogy kábé egy óra alatt - merthogy közben elszaladt az idő - valami finomat varázsoljunk ebédre, vagy vacsorára.
Így jártam a minap és mondhatom olyan jól sikerült egyedinek mondható kaját sikerült összeütnöm, hogy érdemesnek gondoltam megörökíteni és a megosztani a közzel. Hátha másnak is megtetszik a recept.
Tehát:
Erdei gombás pulykarizottó
Hozzávalók 1-2 személyre
kb fél kg filézett(csonttól, inaktól,bőrtől megszabadított) pulyka felsőcomb (vagy mell, lehet csirke is) nagyobb kockákra vágva, enyhén lesózva,
10-15 dkg szeletelt, vegyes erdei gomba (nekem olíva olajban eltett volt itthon, de a szárított is megfelel, természetesen kellő áztatást követően),
2-3 marék rizs,
2 dl forró, sós víz a rizsfőzéshez,
2 dl forró, sós víz a rizsfőzéshez,
fél citrom reszelt héja,
kevés fokhagyma granulátum (kb negyed mokkáskanálnyi)
kevés frissen őrölt színes bors (keveset használjunk, ha nem akarjuk, hogy csípős legyen)
kevés kakukkfűőrlemény (leheletnyi)
kevés szárított rozmaring (kb negyed mokkáskanálnyi)
2-3 szál apróra vágott petrezselyemzöld
egy evőkanál étolaj a rizshez
egy evőkanál étolaj a húshoz
só, szükség szerint
(erdei gomba olívaolajban, illusztráció)
Elkészítés:
Először a gombás rizst készítem el. A szeletelt gombát zöldségaprítóban apróra vágom. A rizsmennyiséget egy evőkanál étolajon fehéredésig pirítom, közben annyi forró, sós vizet készítek, amennyi ellepi. Enyhén borsozom, hozzáteszem az apróra vágott petrezselyemzöldet, a felaprított gombát, a kakukkfüvet és felöntöm a forró, sós vízzel. Előmelegített sütőben (villany, nem légkeveréses) 200 fokon 25-30 percig párolom fedő alatt. Ekkor lekapcsolom a sütőt, kiveszem a rizst, jól összekeverem, megnézem, nem maradt-e rajta víz, mert akkor még tovább párolom fedő nélkül pár percig, amíg a vizet teljesen magába nem veszi.
Rászórom a rozmaringot (lehet szárított, vagy friss, ahogy tetszik), rádarálom a színes borsot és fedő alatt félreteszem.
A kockára vágott, enyhén lesózott pulykahúst megszórom a fokhagyma granulátummal (természetesen friss fokhagymával ugyanígy elkészíthető), majd egy evőkanál olajon kuktában először fedő nélkül pirítom, fél pohár vízzel felöntöm és lezárva az edényt, forrástól számítva harminc percig főzöm. Most kinyitom az edényt, a maradék levet teljesen elfőzöm, lazán összeforgatom az illatos gombás rizzsel, majd tovább fokozom az illatorgiát. Ugyanis a főzés végén reszelem rá a megmosott citromhéjat, majd még egyszer átkeverem és még forrón, frissen tálalom. A kuktának köszönhetően a pulyka gyorsan megpuhult. Ha nem kuktában készítjük, legalább 20 perccel tovább kell a húst párolni. Érdemes többször ránézni, nem főtte-e el a levét. Kuktában egyszerűbb, gyorsabb...Voilá! Ez itt - ugyan - nem a kukta reklám helye, de tényleg hosszú perceket takaríthatunk meg, ha ebben főzünk, vagy előfőzünk.
Kellemes kísérletezést, jó étvágyat :)
(fűszerek, illusztráció)
Saját recept
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése