Honfoglalásunk után legrégebbi időkben e táj települései védő-feladatot töltöttek be. Akkortájt az ellenség támadását dobolással jelezte egyik falu a másiknak. A gyepűőrök munkája megmaradt egy-két, ma is létező település nevében. Nagydobos, Pusztadobos, Városdobos.
Szabolcs-Szatmár Bereg megye hívogató kulináris élvezetekben is. Csak néhányat említek...káposztás paszuly, nyírségi gombócleves, tarhonyaleves, harcsagombóc....nem sorolom - pedig volna mit - , mert idővel sort kerítek további receptek részletes leírására is. Most, mintegy bevezetőül jöjjön a Padlutka, ahogy Pusztadoboson készítik.
Olvasom, hogy ez az fogás inkább a szegény emberek eledelének számított, tanyák népe főzte. Egyszerű ízei azonban ma is megnyerik az igazi gourmandot, hiszen ami finom, még nem szükségszerű, hogy bonyolult legyen. Sőt! Akár egy egyszerű rántott leves, vagy rántotta elkészítése lehet mestermű.
Hozzávalók 6-8 személyre:
1 kg gyenge tormalevél
1 kg házi sonka kockára vágva
25-30 dkg rizs
1 nagyobb fej vörös hagyma
só, bors, delikát ízlés szerint
fél liter paradicsomlé
1 dl 20% ecet
A rántáshoz:
zsír
1 közepes merőkanál liszt
1 nagy tejföl
piros paprika
Elkészítés:
A tormalevelet megtisztítjuk, ecetes, sós vízben megabároljuk, leszűrjük.
A sonkát megfőzzük a hagymával. Félkész sonkához hozzáadjuk a megabárolt, apróra vágott tormalevelet és a megmosott rizst. Puhára főzzük.
Elkészítjük a rántást zsírból, lisztből a tűzről levéve hozzáadjuk a paradicsomlét, a tejfölt és a piros paprikát. A rántással sűrítjük a levest, felfőzzük.
Jó kísérletezést a kíváncsi gasztrobloggereknek :)
Megjegyzés: másutt olvastam, hogy ezt az ételt nem csupán sonkával, de nyers disznóhússal is el lehet készíteni, vagy tormalevél helyett készülhet gyenge karalábé, kelkáposzta, sóska levélből, mindezeket alaposan átmosva.
A képen beregi hímzés látható
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése