Cseresznyés sajttorta
Cseresznyeszezon idején, ha már nagyon unjuk a friss gyümölcsöt, érdemes bevállalni.
Tészta alap
180 g csokis/kakaós keksz/esetleg babapiskóta
70 gramm olvasztott vaj
1 evőkanál porcukor
70 gramm olvasztott vaj
1 evőkanál porcukor
A krém:
1 kg nyers sajt /ricotta, esetleg mascarpone
600 gramm cseresznye
1 vaníliarúd
5 evőkanál cukor
40 g zselatin
3 tojássárgája
1/2 csésze porcukor
Néhány szem cseresznye dekorációnak
Elkészítés:
A kekszet törjük össze géppel, majd gyúrjuk össze cukorral és a vajjal. Az így kapott keveréket egy 20 cm átmérőjű tortaforma aljába nyomkodjuk. Tegyük hűtőbe körülbelül 30 percre.
A 600 gr cseresznyét kimagozzuk és 5 evőkanál cukorral, vaníliával, valamint a 2 evőkanál vízzel előbb alacsony lángon, majd ha levet eresztett, kb 10 percig magas lángon főzzük. Szűrjük le a levet és adjuk hozzá a zselatint, teljes oldódásik kevergessük. A cseresznyét mixeljük teljesen pépesre és adjuk a zselatinos léhez.
Ezután a tojássárgát porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a krémsajtot és a zselatinos gyümölcslét. A krémet a keksz alapra simítjuk, majd egy éjszakára visszatesszük a hűtőbe.
A 600 gr cseresznyét kimagozzuk és 5 evőkanál cukorral, vaníliával, valamint a 2 evőkanál vízzel előbb alacsony lángon, majd ha levet eresztett, kb 10 percig magas lángon főzzük. Szűrjük le a levet és adjuk hozzá a zselatint, teljes oldódásik kevergessük. A cseresznyét mixeljük teljesen pépesre és adjuk a zselatinos léhez.
Ezután a tojássárgát porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a krémsajtot és a zselatinos gyümölcslét. A krémet a keksz alapra simítjuk, majd egy éjszakára visszatesszük a hűtőbe.
Tálalás előtt vagy nyers, vagy cukorral kicsit összefőzött cseresznyével, csokiforgáccsal, habbal díszítjük
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése