Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Régi idők ízei - a laboda

Kíváncsi gasztrobloggerek figyelem! Egy letűnt korokat idéző, finom, friss ízű főzeléknövényről mesélek pár szóban. Ha most lemondóan legyintünk mert úgy gondoljuk mindez a múlté, akkor örömmel jelenthetem, a kerti laboda vetőmagja manapság is elérhető. Úgyhogy bátraké a szerencse...vessünk labodát, készítsünk belőle egyszerűen elkészíthető, tápláló főzeléket, krémlevest!






Kerti laboda (Atriplex hortensis)

A régi idők kitűnő főzeléknövénye volt. Különféle színű változatai a zöld, égőpiros és a rózsaszín, mind szemet gyönyörködtető kerti díszek. Elérheti a 2 m-es magasságot is. Jóízű főzelék készíthető belőle. Ezenkívül gyógyító, serkentő hatása is van.

Közép-ázsiai vagy dél-európai eredetű. Már a középkorban ismert főzeléknövény volt. Jelenleg főként Nyugat-Európában termesztik nagyban. Szükebb környezetünkben szinte ismeretlen és csupán egyes dísznövény-változatait találjuk.

Spenót helyett használható, sokáig és könnyen szedhető, és levelei puhábbak. Sokat terem, nagy tömegű levelet ad, melynek súlya elérheti a 2–4 kg-ot egy m2-en. Igénytelen növény, kevés munkával is terem. Ásványi sókat jelentős mértékben, vitaminokat mérsékelten tartalmaz. Fogyasztása a szervezetre kiegyenlítő hatást gyakorol.

Levélzete jellegzetesen háromszög alakú, változata szerint különböző színű. Kellő csapadék mellett bő termést ad. Különböző fajtái ismretek. A zöld levelű kerti laboda zsenge, puha levelei, hajtásai fogyaszthatók. Nyár végéig szedhető, és 2 m-re is megnő. A piros levelű kerti laboda ragyogó piros színű. Díszzöldségnek is különleges, 2–2,2 m magasra nő. A rózsaszínű kerti laboda szára pirosas, levélzete rózsaszínű, a növény igen díszes. Levelei fogyaszthatok, 2,5 m-re is megnő.

Főnövényként márciusban tápdús, jó vízgazdálkodású talajba helyre vetjük 1-2 cm mélyre. Tenyészterülete folytonos szedésre 20–30 x 10–20 cm, díszzöldségnek 50–60 x 50–50 cm. Beéri kapálással és gyomirtással. Szükség szerint öntözzük, mert akkor zsengébb és több fogyasztható levelet, fiatal hajtásrészt kapunk. A leveleket, hajtásokat kézzel szedjük, fiatalabb korban kaszálhatjuk is. Pár nap után megöntözzük, így sarjad és jól bokrosodik. Virágzásig mind a három változat levelét, zsenge hajtását szedhetjük. Lehetőleg frissen használjuk fel, 0 °C-on is csupán 5-6 napig tartható el.

Friss, jóízű főzelék készíthető belőle. Bélmozgást serkentő hatása közismert. Általában úgy készítjük el, mint a spenótot.

Labodafőzelék alföldiesen

1 kg tisztára mosott kerti laboda-levelet sós vízben puhára főzünk. Leszűrjük, és apróra összevágjuk. Rántást készítünk, majd 5-6 gerezd tavaszi fokhagymát reszelünk bele. Kissé megfuttatjuk, majd a főtt labodát hozzáadjuk. Saját levével felöntjük, és besűrítjük. Tükörtojással vagy paprikás, húsos lével tálaljuk.

Ráadásnak leves Erdélyből a Mindmegette ajánlásával: 

Korpaciberés laboda csorba(leves)



Hozzávalók:

3 nagy marék vörös laboda
1 fej hagyma
2 kanál olaj
2 marék rizs
50 dkg csirkeaprólék
1 tojás
3 dl felfőzött korpacibere (helyettesíthetjük 1-2 kanál borecettel)
2 dl tejföl
só, bors,
pár levél lestyán


Elkészítés:


Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, beledobjuk a megmosott labodát, kevergetjük, majd felöntjük 1,5 l vízzel. Beletesszük a megtisztított, feldarabolt csirkeaprólékot, a felaprított lestyánt, sózzuk, borsozzuk, és kb. 10 percig főzzük. Beleszórjuk a rizst, beleöntjük a korpaciberét, és addig főzzük, amíg minden hozzávaló puha nem lesz. Akkor behabarjuk az egész tojással elkevert tejföllel.


Megjegyzés:
Savanykás, hűsítő, könnyű nyári leves, hús nélkül is finom.

További labodás receptek ITT
 

Forrás:Magyar Szó




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)