A címben tulajdonképpen mindent elmondtam. Talán annyit tennék még hozzá, ki ne hagyjuk, mert nemcsak egészséges, hanem nagyon finom a sült, főtt és sok egyéb módon elkészíthető sütőtök. Nyirkos, vagy már didergősre váltó őszi estéken a sütőből a konyhaasztalra rakosgatott, szépen pirult forró tökszeletek illata, színe odacsábítja a család apraját, nagyját. Apropó, apraja. Már egészen kicsi, 3-4 hónapos kortól adható a babáknak. Könnyen emészthető, komoly kalória és vitaminforrás. Édeskés ízét a legtöbb baba kedveli, így a mamák előszeretettel illesztik a kicsik első ételeinek sorába. Erről részletesen olvashat az érdeklődő itt.
Viszont bárkinek ajánlom jó szívvel az alábbi egytál-, vagy köret receptet. Mondjuk legyen a neve,
Étvágycsináló tökszezon idején
(sütőtökös rizottó)
Hozzávalók:
A recept extra-szűz olívaolajat ír elő, szerintem egyéb, jó minőségű étolaj megfelelő,
1 db apróra vágott hagyma,
2-3 apróra vágott fokhagymagerezd,
2 csésze rizs,
1 csésze almalé,
6 csésze csirke alaplé vagy zöldséglé,
1 sütőtök,
negyed csésze reszelt sajt,
4 evőkanál vaj.
Elkészítése:
A tök felét süssük meg sütőben és pürésítsük, a másik felét hámozzuk meg,
vágjuk kis kockákra, és hirtelen süssük meg egy kis olaj és vaj keverékén.
Forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát és pároljuk meg. Adjuk hozzá a rizst, és továbbra is kavargassuk, amíg üveges nem. Adjuk hozzá az almalevet, és továbbra is gyakran kavarjuk meg, amíg a rizs fel nem szívja az almalevet. Utána öntsük fel az alaplével, és gyakori kevergetés mellett főzzük puhára a rizst.
Keverjük bele a sütőtökpürét, a sütőtök kockákat, és vegyük le a gázt.
Keverjük bele a reszelt sajtot és a vajat is a rizottóba, így kellemes, krémes állaga lesz.
Ha szükséges, a baba részét turmixoljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése