Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Luca-napi torta

Nem csupán fényt hozó jeles napként tartja számon a keresztény hívő december 13-át, Lucát (Lux-fény), hanem a népies hagyományokat ápolók, a babonában hívők sok egyéb mellett dologtiltó napként is. Nem árt tudni, hogy e napon az asszonynépnek legjobb minél többet ülve maradni. A regula eredete összefügg a következő év tojástermésével. Hogyan? Kérdezhetnénk. Hát gondoljunk a kotlósra, a tojásrakásra, a minél gazdagabb tojástermésre, csirkeállományra. A tyúkudvarra! Na ugye!
A ház körüli - asszonynépnek való - munkák (mosás, főzés, kenyérsütés stb) tiltását volt aki komolyan vette és biztosan volt, aki nem. Ezért helyeztetett kilátásba a büntetés! Ha mégis dologra adná magát egy elszánt háziasszony, akár kővé is változhat!

No, a riogatás helyett azt mondom, bátran üljük meg Luca napját és gondoljunk a fényre, melynek várása - így tél közepén - teljesen logikus óhajtása volt eleinknek és maradt azóta is.

Mi több, ünnepeljünk egy szép  és sütés nélkül készíthető könnyű desszerttel. Azt gondolom, a család méltányolni fogja fáradozásunkat és ha nem is kővé dermednek a torta láttán, de az elragadtatás, elismerés szavait nem spórolják majd meg.

Nosza, jöjjön az egyszerű kekszes-tejfölös

Luca-napi torta receptje



Hozzávalók:
26 cm-es kapcsos tortaformához

4 nagy doboz tejföl (4x350 g-os)
10 csapott evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
2 csomag vaníliás cukor
2 nagy csomag Albert keksz (2x220 g-os)
de helyettesíthető háztartási keksszel is
ízlés/tetszés szerinti gyümölcs (konzerv, vagy friss)
1 kis csomag tortazselé
1 evőkanál kristálycukor

(*egy másik változat szerint 2 doboz tejföl és 350 ml habtejszínből vert hab és gyümölcsként friss, vagy konzerv mandarin)


Elkészítés:


Először összekeverjük a tejfölt a cukorral és a vaníliás cukorral. Ezután a kekszből egy sort lerakunk egy csatos tortaforma aljára, erre jön a tejfölkrém, a gyümölcs és ez folytatódik, míg el nem fogynak az összetevők. A tetejére krém és gyümölcs kerüljön. Hűtőben kb 1 óráig dermesztjük, majd  a zacskón lévő utasítás szerint. Langyosra hűtjük, közben kevergetjük, vigyázva, nehogy nagyon megdermedjen, mert akkor nem kenhető. Kb 6-8 percet követően a tortára öntjük. Visszatesszük a hűtőbe és legalább 3-4 óráig, de ha lehet, egy teljes éjszakán át jól kihűtjük.
Tálalás előtt késsel óvatosan körbevágjuk a széleket.

Jó étvágyat :)


* A másik változat:





Akit érdekelnek a Luca napi hagyományokról írtak, itt kedvére olvasgathat

Recept és fotó: Hornyik Anikó
* fotó: Hermecziné Andi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)