Népszerűségének egyik lényege, hogy hozzávalói nem drágák, elkészítése aránylag kevés szakértelmet igényel. Mindenkinek ajánlható, aki nem diétázik valamilyen okból (pl liszt, vagy tejérzékenység, esetleg diabétesz miatt).
Nem szaporítom tovább a szót, a cukrász szakirodalomban, neten mindent elmondanak róla, ami még fontos, érdekes lehet.
Smarni, ahogy én szeretem
Hozzávalók:
kb 2-3 adag
kb 2-3 adag
2,5 dl (pohárral mérjük!) búzadara,
3 dl tej,
2 evőkanál rétesliszt,
csipet só,
4 dkg porcukor,
2 egész tojás,
1/2 citrom leve és héja,
1 evőkanál szárított,
vagy kandírozott narancshéjkocka
8 dkg vaj,
2 evőkanál mazsola,
baracklekvár,
2 evőkanál rum
(ha gyerekeknek készítjük, kevés rumaroma)
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
Elkészítése:
Először a darát, lisztet és a tejet keverjük jól össze egy tálban és tegyük hűtőbe
( vagy hideg helyre) körülbelül 2 órányi időre.
Ha letelt az idő, fűtsük fel a sütőt 200 C fokra
(nem légkeveréses villany, vagy 175 C légkeveréses)
Ezután a 2 tojás fehérjét verjük kemény habbá, közben adjuk hozzá a
porcukrot és a 1/2 citrom levét, majd a kemény habhoz lazán keverjük a tojások
sárgáját, folyamatosan a mazsolát, citromhéjat, narancshéjat, végül a hűtőből elővett tejes, darás masszát.
A vaj 2/3 részéve egy 30 x 20-23 cm-s tepsit vastagon kenjünk ki, öntsük hozzá a bekevert masszát és 15 percig süssük.
Ekkor a félig megsült smarnit villával jól keverjük össze, kis darabokban dobáljuk rá a maradék
vajat és toljuk vissza a sütőbe. Innentől számítva még 30 percig süssük, közben egyszer-kétszer keverjük jól át villával, hogy minél porhanyósabb legyen.
Akkor jó, ha enyhén pirosas, rózsaszínes. Persze aki szereti, tovább is sütheti, barníthatja.
Még langyosan vaníliás porcukorral, rummal, vagy aromával ízesített baracklekvárral tálaljuk.
Ha esetleg marad belőle, érdemes fóliával, vagy jól zárható dobozban letakarni.
Ha esetleg marad belőle, érdemes fóliával, vagy jól zárható dobozban letakarni.
A császármorzsa (Smarni) eredetéről itt
További császármorzsa receptek itt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése