Nosza, ha ez ilyen jó - ráadásul finom - gondoltam, kipróbálom ezt a tápanyag- és fehérjedús borsófélét.. De hol kapok én ilyet? Könnyebb volt, mint sejtettem. M már egyre több helyen hozzá lehet jutni, szárított és konzerv változatban. Nem véletlenül választottam a konzervet, mivel olvastam, hogy elég sok áztatást, főzést igényel, ámbár a szárazbab szintén..hm..azt hiszem, egyszer ki fogok próbálni egy száraz csicseriborsóból készült receptet is.
Kutakodásom után egy leves mellett döntöttem, a receptet a saját ízlésemhez igazítva.
Most megosztom és hozzáteszem, bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti az egyszerű, finom és tápláló leveseket. Szerintem sokan vagyunk.
CSICSERIBORSÓ LEVES - ahogy én készítem
Hozzávalók:
1 bögre konzerv csicseriborsó (kb 2,5 dl)
3 dl húslé (vagy zöldséglé)
1 dl víz
2 evőkanál olíva olaj
1 kisebb sárgarépa
1 szelet zeller (kb 10 dkg)
1 kisebb lilahagyma fele
1 csipet fokhagymapor/késhegynyi/
1 csipet kurkuma/késhegynyi/
1 csipet bors /késhegynyi/
1 csipet gyömbérpor /késhegynyi/
1 csipet őrölt csili /nagyon kevés, akár elhagyható, ha nem szeretjük a csípőset/
nagyon kevés só, ízlés szerint
1 kisebb kemény paradicsom (lucullus, vagy más saláta paradicsom)
1 teáskanál petrezselyem zöldje összevágva
1/2 dl tej /ízlés szerint lehet joghurt is/
Elkészítés:
Először a vékony csíkokra vágott sárgarépát és zellert fonnyasztjuk meg az olíva olajon, pár perc után hozzáadjuk a vékony karikára vágott lilahagymát, kicsit együtt dinszteljük, majd felöntjük 1 dl vízzel és megszórjuk fokhagymaporral, kurkumával, borssal,gyömbérrel, ha szeretjük csilit is keverhetünk hozzá és kevés sóval. Ha a zöldségek megpuhultak - kb 10 perc - hozzáadjuk a csicseriborsót, a hús- vagy zöldséglevet és ezzel is összeforraljuk, de nem szükséges főzni. A végén hozzáadjuk a tejet - vagy joghurtot - és az apró kockákra vágott paradicsomot, de ezzel már egyáltalán nem főzzük, majd rádobjuk a vágott petrezselymet
Végezetül álljon itt néhány sor a csicseriborsó áldásos tulajdonságairól.
"A csicseriborsó élelmi rost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Rendszeres fogyasztása esetén elérhetjük, hogy vér koleszterinszintünk csökkenjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.
Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is.Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra.A világ számos földrészén - főleg Ázsiában - a curry-s ételek készítésének egyik jelentős alapanyaga. Sok helyen lisztté őrlik és ilyen formában dolgozzák fel.A zöldségfélék közül kiválóan illik hozzá a padlizsán, a sárgarépa, a paradicsom, a burgonya és a vöröshagyma.
A növény tartalmaz karotint, valamint E-vitamint is. 100 g csicseriborsó energiatartalma 1292 kJ, azaz 314 kcal.(..)A csicseriborsó a XVIII. századtól feledésbe merült, de újabban főzelékhez, salátákhoz használják, de levest is készítenek belőle, sőt egyre népszerűbb a csicseriborsókrém, az ún. humusz. Felhasználás előtt a csicseriborsót meg kell mosni, és legalább 8-10 órán át érdemes beáztatni. Így jelentős mértékben rövidül a borsótermés főzési ideje." Házipatika
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése