Hazaérve először ezt az "eredeti" levesfélét (inkább saláta, sűrű joghurtban) készítettem el. Aztán ízlésünknek megfelelően igazítottam, finomítottam. Szinte minden nyáron, mert az alap ötlet telitalálat. Ma is készítem, hiszen a kánikula minden évben megkínoz bennünket, minden évben élvezettel kanalazom a hűs, friss uborka, kapor, paradicsom illatú finomságot.
Ennyi nosztalgia után jöjjön végre a saját "bolgár" uborkalevesem receptje.
Uborka leves - ahogyan én készítem
A hozzávalók mennyisége személyek számától függő. Két személyre kb így néz ki:
kb 15-18 cm mennyiségű kígyóuborka,
2 közepes paradicsom,
1 közepes méretű vöröshagyma fele,
1 gerezd tört fokhagyma,
3-4 karika piros színű paprika (kápia, vagy paradicsompaprika)
2 evőkanálnyi mustár,
2 evőkanálnyi csípős ketchup,
1/2 mokkáskanálnyi só,
kevés cukor (vagy méz), ízlés szerint. Én 1 evőkanálnyit használok.
1 szál friss kapor (vagy 1 mokkáskanálnyi szárított)
színes bors,
tökmagolaj,
1/2 liter 1,5 %-os tej,
1/2 liter alacsony zsírtartalmú natúr joghurt,
Elkészítés:
Először kikeverem a mustárt, ketchupot, sóval, cukorral. Hozzáteszem a reszelt - vagy nagyon apróra vágott - fél fej vöröshagymát, fokhagymát, a hámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt uborkát, a kis kockára vágott, 3-4 karika piros színű paprikát, az apróra vágott kaprot. Felöntöm a joghurttal, megkóstolom. Ha elég ízesnek találom, hozzáteszem az apró kockára vágott paradicsomot és a tejet. Jól összekeverem és újból megkóstolom, esetleg utána sózok. Színes borssal fűszerezem és mielőtt hűtőbe tenném, kevés tökmagolajjal hintem. Néhány órányi hűtés használ, de akár frissen is fogyasztható.
Mennyei fogás ilyenkor, kánikula idején.
(a fotó illusztráció)
Nem lenne teljes a kép, ha nem osztanám meg egy eredetinek számító uborkaleves receptjét.
Tarator - avagy bolgár uborkaleves.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése