HÁMÁN - TÁSKA
HOZZÁVALÓK:
(kb 30 darab lesz)
35 dkg rétesliszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
2 dkg friss élesztő
reszelt citromhéj
1 dl tej vagy narancslé
a mákos töltelékhez:
10 dkg darált mák
7,5 dkg cukor
1 dl víz
1/2 citrom reszelt héja
a pisztáciás töltelékhez:
10 dkg darált natúr, hámozott pisztácia
7,5 dkg cukor
1 dl víz
1/2 narancs reszelt héja
a diós töltelékhez:
10 dkg darált dió
7,5 dkg cukor
1 dl víz
1 evőkanál vaníliás cukor
1 evőkanál rum
a lekváros töltelékhez:
sütésálló barack- vagy eperlekvár
a kenéshez:
2 tojás sárgája
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához a vajat a liszttel elmorzsoljuk, beledolgozzuk a többi hozzávalót. Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarva 30 percre hűtőbe tesszük. A lekváros tölteléken kívül minden töltelék hozzávalóit összefőzzük és kihűtjük.
A tésztából lisztezett felületen 2-3 mm vastag lapot nyújtunk, és 10 cm-es pogácsaszaggatóval vagy vastag falú pohárral köröket szúrunk belőle. A közepükbe 1-1 csapott evőkanálnyi tölteléket teszünk, majd a tésztát három oldalról felhajtjuk. Összenyomkodjuk úgy, hogy kis háromszögformát kapjunk, de a töltelék azért látszódjon a közepében. (A lekváros töltelék esetében vastagabbra nyújtsuk a tésztát, és jó alaposan nyomkodjuk össze a széleken, hogy ne folyhasson ki belőle.) A „táskák” oldalát megkenjük felvert tojással, és kezdetben alacsonyabb (190 C fok) később magasabb hőfokon ( 210 C fok) sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp: a töltelékeket gazdagíthatjuk reszelt marcipánnal is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése