KUKORICA KRÉMLEVES - korianderrel
HOZZÁVALÓK:
1 doboz konzerv kukorica (a mennyiség itt ízlésfüggő, attól függ, milyen sűrűre szeretnék készíteni...a megadott vízmennyiséghez kb 25 dkg ajánlott)
1 nagy fej lilahagyma
1 teáskanál koriandermag (frissen őrölve, vagy törve)
1-2 evőkanál kókusztej
olívaolaj, só,
1/2 liter víz,(vagy zöldségleves alaplé - lehet szűrt húsleves alaplét használni)
1 dl tej
1 kávéskanál kukoricakeményítő (vagy 2-3 evőkanál kukoricadara)
1 kis szál sárgarépa (juliennre vágva)
ELKÉSZÍTÉS:
Először a hagymát kockázzuk fel, majd 1-2 evőkanálnyi olívaolajon a koriandermaggal megdinszteljük. Ezután ráöntjük a kukoricát (levével együtt, a vizet (vagy az alaplét), megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk és 6-10 percig főzzük.
Ezután leszűrjük, a levet visszatesszük a tűzre és beletesszük a kókusztejet.
A leszűrt kukoricát majdnem teljesen pépesre mixeljük (nem baj, ha marad benne kukorica darab)
és a csendesen forrdogáló leveshez adjuk.
Ha elég sűrűnek találjuk a levest, nem szükséges hozzáadni a kukoricakeményítőt az 1 dl tejhez, amit a végén hozzáöntünk. Ha szeretjük, tehetünk bele 2-3 evőkanál kukoricadarát, de ezt nem a végén főzzük bele, mert legalább 10-15 percnyi főzés kell ahhoz, hogy megpuhuljon.
1 kis szál sárgarépát julienne vágóval szálasra hasogatunk és belekeverjük a kész levesbe és már tálalhatjuk.
A koriander jótékony hatásairól:
..."A koriander a legősibb kultúrnövények közé tartozik. Már a régi kínai és indiai gyógyszerkönyvekben, valamint az egyiptomi papiruszokon is említik. A rómaiak gyógyszerként és fűszerként egyaránt nagyra becsülték a koriandert.
A koriander az ernyősvirágúak - Apiaceae - családjába tartozik, Észak-Afrikában és Elő-Ázsiában honos. Virágának színe a fehértől a halványrózsaszínig terjed. Többek között Marokkóban és Egyiptomban termesztik, de Magyarországon is folyik nagyüzemi termesztése. Mivel beéréséhez sok napra van szüksége, tőlünk északabbra ritkán termeszthető sikeresen.
A gyógyászatban a koriander teljesen érett termését alkalmazzák - éretlen állapotban a termés kellemetlen szagú. Ellentétben a legtöbb ernyősvirágúval, a koriander termése nem esik szét résztermésekre. A benne lévő legfontosabb anyagok az illóolaj, a zsíros olajok, a fehérjék és a szénhidrátok. Ezek görcsoldó, puffadást gátló és emésztést fokozó hatásúak, de gátolják a baktériumok és gombák szaporodását is...." (Femina)
fotó: saját és Femina
forrásötlet: Cookta
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése