Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

KUKORICA - KRÉMLEVES - korianderrel

Egy jó tányér forró, illatos krémlevesnél jobbat nehezen tudok elképzelni, főleg olyankor, amikor kevés idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy valami tartalmas, mégis egyszerűen elkészíthető fogással melegítse magát az ember. Főleg így, télvíz idején...



KUKORICA KRÉMLEVES - korianderrel

HOZZÁVALÓK:

1 doboz konzerv kukorica (a mennyiség itt ízlésfüggő, attól függ, milyen sűrűre szeretnék készíteni...a megadott vízmennyiséghez kb 25 dkg ajánlott)
1 nagy fej lilahagyma
1 teáskanál koriandermag (frissen őrölve, vagy törve)
1-2 evőkanál kókusztej
olívaolaj, só,
1/2 liter víz,(vagy zöldségleves alaplé - lehet szűrt húsleves alaplét használni)
1 dl tej
1 kávéskanál kukoricakeményítő (vagy 2-3 evőkanál kukoricadara)
1 kis szál sárgarépa (juliennre vágva)



ELKÉSZÍTÉS:

Először a hagymát kockázzuk fel, majd 1-2 evőkanálnyi olívaolajon a koriandermaggal megdinszteljük. Ezután ráöntjük a kukoricát (levével együtt, a vizet (vagy az alaplét), megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk és 6-10 percig főzzük.
Ezután leszűrjük, a levet visszatesszük a tűzre és beletesszük a kókusztejet.
A leszűrt kukoricát majdnem teljesen pépesre mixeljük (nem baj, ha marad benne kukorica darab)
és a csendesen forrdogáló leveshez adjuk.
Ha elég sűrűnek találjuk a levest, nem szükséges hozzáadni a kukoricakeményítőt az 1 dl tejhez, amit a végén hozzáöntünk. Ha szeretjük, tehetünk bele 2-3 evőkanál kukoricadarát, de ezt nem a végén főzzük bele, mert legalább 10-15 percnyi főzés kell ahhoz, hogy megpuhuljon.
1 kis szál sárgarépát julienne vágóval szálasra hasogatunk és belekeverjük a kész levesbe és már tálalhatjuk.


A koriander jótékony hatásairól:

..."A koriander a legősibb kultúrnövények közé tartozik. Már a régi kínai és indiai gyógyszerkönyvekben, valamint az egyiptomi papiruszokon is említik. A rómaiak gyógyszerként és fűszerként egyaránt nagyra becsülték a koriandert.

A koriander az ernyősvirágúak - Apiaceae - családjába tartozik, Észak-Afrikában és Elő-Ázsiában honos. Virágának színe a fehértől a halványrózsaszínig terjed. Többek között Marokkóban és Egyiptomban termesztik, de Magyarországon is folyik nagyüzemi termesztése. Mivel beéréséhez sok napra van szüksége, tőlünk északabbra ritkán termeszthető sikeresen.

A gyógyászatban a koriander teljesen érett termését alkalmazzák - éretlen állapotban a termés kellemetlen szagú. Ellentétben a legtöbb ernyősvirágúval, a koriander termése nem esik szét résztermésekre. A benne lévő legfontosabb anyagok az illóolaj, a zsíros olajok, a fehérjék és a szénhidrátok. Ezek görcsoldó, puffadást gátló és emésztést fokozó hatásúak, de gátolják a baktériumok és gombák szaporodását is...." (Femina)

fotó: saját és Femina
forrásötlet: Cookta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)