A krémlevesek rajongójaként mondom, ez a leves pont olyan, hogy mindenki szeretheti, ha kipróbálja. Semmi különleges íz, semmi rafinéria. Csak egyszerű hozzávalók, könnyű és gyors elkészítés. Az eredmény pedig egy forró, tápláló leves. Akár főételként, ha betegség, vagy diéta miatt kímélni kell gyomrunkat, szervezetünket. Ekkor egy-két szelet pirítóssal tehetjük tartalmasabbá.
PASZTERNÁK - vagy petrezselyemgyökér - KRÉMLEVES
HOZZÁVALÓK:
20 dkg paszternák (elkészíthető petrezselyemgyökérből is, a paszternák kicsit édeskésebb, könnyebben puhul)
1 közepes méretű burgonya
1 nagy lilahagyma
egy csokor petrezselyemlevél (vagy néhány szál zellerlevél)
1 dl joghurt
0,5 l víz, vagy húsleves(esetleg zöldségleves) alaplé
só, bors, leheletnyi őrölt rozmaring
ELKÉSZÍTÉS:
Először a hagymát vágjuk nagyobb kockákra és egy-két evőkanál olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a paszternákot, kicsit együtt pirítjuk, majd felöntjük a vízzel (vagy alaplével). Teljesen puhára főzzük (kb 15-20 perc), közben sózzuk, borsozzuk.
Ha a zöldség megpuhult, szűrőkanállal kiszedjük a léből és teljesen krémesre mixeljük. Közben a levesalapot visszatesszük a tűzre és beleöntjük a mixelt zöldséget. Hozzátesszük a joghurtot (aki szereti, egy teáskanál keményítővel tovább sűrítheti) és rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, valamit a leheletnyi rozmaringot. Egyet forr és tálalhatjuk. Amilyen melegen csak bírjuk, úgy fogyasztjuk.
A paszternákról (vagy pasztinákról) Bálint gazda írásából szerezhetünk további hasznos információt.
Forrás: Cookta
Fotó:miedema.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése