AZ AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTA
....a coleslaw (ejtsd: kolszló), vagy, ahogy az USA déli államaiban mondják, “slaw”, nem más, mint egy nyers káposztából készített, ecettel is ízesített majonézes saláta, amihez vagy kerül más zöldségféle, mint a sárgarépa, uborka, hagyma, vagy gyümölcsök, mint az alma, ananász, vagy nem, vagy reszelnek rá sajtot, vagy nem. A coleslow alapanyag a káposzta, amit már a legrégibb időktől fogyaszt az emberiség, ezért valamiféle előképe bizonyára már az ókorból is előkerülne. A nagy európai káposzta fogysztó országokban, mint
Németország, de Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és persze az USA-ban is népszerűek a különböző káposztasaláták, ahogy nálunk is. A friss népszerűségre szert tevő majonéz valamikor a 18. század végétől kezdett a káposztához társulni és látható, hogy ez a frigy mennyire sikeres.
A legegyszerűbb coleslaw recept
Ehhez a minimalista salátához nem kell más, mint egy fej káposzta, amit lereszelünk, valamint ízlés szerinti mennyiségben a kedvelt majonézünk, és egy kevéske almaecet. Ezeket kell egy salátástálban fa-, vagy műanyag kanállal jól összekeverni és már adhatjuk is a BBQ-hoz. Nagyon egyszerű és finom.
Bihari Ferenc coleslaw receptje
Fecó barátom évekig élt Birminghamben (Alabama, USA), s tegnap éppen ő vetette fel, hogy készítsünk coleslaw-t. Íme a Bihari-féle coleslaw receptje: “Fél fej közepes méretű káposzta lereszelve, plusz egy, vagy kettő savanyú uborka szintén lereszelve, plusz egy kis répa lereszelve. Összekeverjük egy tálban őket. Készítünk kb. egy nagy doboz tejföl segítségével tartármártást, és hozzáadjuk a káposztához. Azonnal fogyasztható. Általában húsok mellé, kiegészítő köretként fogyasztják. Kb. 6 személyre elég. Elsősorban délen kedvelik.”
A Kentucky Fried Chicken (KFC) titkos receptje(i)
Sokak számára Kentucky Fried Chicken káposztasalátája számít az etalonnak. Szerencsére a korábban titkosnak számító recept nyilvánosságra került, így az is kiderült, hogy a KFC káposztasalátájának igazi mássága és titka a tárkonyecet.
Következzen a titkos recept egy amerikai KFC alkalmazott elmondása szerint:
Az eredeti recept hozzávalói:
4 1/2 teáskanál (22,5 ml) tárkonyecet
6 1/2 evőkanál (97,5 ml) olaj (semleges ízű)
3/4 csésze (180 ml) finomra vágott hagyma
2 1/2 csésze (600 ml) Miracle Whip* (light majonézzel kiváltható)
1 csésze 240 ml kristákycukor
2 közepes sárgarépa
2 fej közepes méretű friss fehérkáposzta
Elkészítése:
keverjük össze az olajat, a cukrot és a hagymát. Adjuk hozzá a tárkonyecetet. Keverjük bele a majonézt (eredetileg: Miracle Whip). Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és káposztát. Jól keverjük össze. Ezzel el is készült. Helyezzük egy légmentesen záródó dobozva, és tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe.
*A Miracle Whip az 1933-as világkiállításon (Chicago, Illinois) mutatkozott be. Egy Charles Chapman nevű úr ekkortájt szabadalmaztatta emulzifikáló berendezését amiben a szokásos majonéz összetevőket, a tojássárgáját, citromlevet, vagy ecetet, az olajat, fűszereket, további fűszerekkel, cukorral, stb. keverték össze. Az eredmény a Miracle Whip lett. Amit így hirdettek: “Salad Miracles with Miracle Whip Salad Dressing”. A Kraft Foods Miracle Whip terméke és általában a majonézek közötti leglényegesebb különbség az édesítőszer. A Miracle Whip magas fruktóz tartalmú kukorica szirupot (is) tartalmaz.
Akad más autentikus mondott recept is, de én az előzőre voksolok. A rend (és a kisérletezők) kedvéért leírom, hogy Todd Wilbur a “Top secret restaurant recipes 2” című könyvében mit tart a KFC titkos coleslaw receptjének:
8 csésze finomra aprított káposzta (kb. egy fej)
1/4 csésze reszelt sárgarépa
2 evőkanál finomra vágott hagyma
1/3 csésze kristálycukor
1/2 teáskanál só
1/8 teáskanál őrölt feketebors
1/4 csésze tej (2,8%)
1/2 csésze majonéz
1/4 csésze író
1 1/2 evőkanál fehér borecet
2 1/2 evőkanál citromlé
Elkészítése:
a zöldségeket tálba tesszük összeforgatjuk, a többi összetevőt egy edényben alaposan összekeverjük, majd a zöldségekre öntjük és a zöldségekkel összeforgatjuk. Hűtőszekrényben legalább két órán át hűtjük.
Szerző: Csíki Sándor
Videók és továbbiak a linket megnyitva láthatók, olvashatók
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése