Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Kaméleon-saláta

...mert ízlés, hangulat, alkalom stb...szerint változtatható, könnyen, egyszerűen. Ami a legfontosabb, egészséges és bár laktató, mégsem okoz teltség érzetet, bármelyik variációval próbálkozunk.
Íme három változat, egy alaprecepttel.


KAMÉLEON - SALÁTA



HOZZÁVALÓK:

(személyek számától függ, a továbbiakban 4 főre)


4 közepes méretű, főtt, kockára vágott burgonya
2 csokor karikára vágott újhagyma
2 db negyedbe vágott paradicsom
(vagy 4 db félbevágott koktélparadicsom)
4 félbevágott, keményre főtt nagyméretű tojás
20 dkg csíkokra vágott sovány sertéshús
2 db karikára vágott virsli
1/2 doboz zöldhüvelyű zöldbabkonzerv
(400 grammos dobozból)
4 db nagyobb salátalevél
4-6 nagyméretű félbevágott olívabogyó

Öntet:

1/2 dl olíva olaj
1 evőkanál mustár
só, bors, mokkáskanálnyi cukor
3 evőkanál borecet
3 evőkanál víz
bors


ELKÉSZÍTÉS:


Először a burgonyát főzzük meg sós vízben és kihűtjük. Ezután a csíkokra vágott, enyhén sózott húst sütjük ki kevés olajon és félretesszük. Megfőzzük a tojásokat, félbevágjuk. Elkészítjük az öntetet. Minden hozzávalót alaposan kikeverünk és ezt is félretesszük. Most a személyek számától függően salátástálakat készítünk. Előbb a salátástálkákat a megmosott salátalevéllel kibéleljük, majd két rétegben feltöltjük a hozzávalókkal. Először a kockára vágott burgonyát, majd a hagymát, zöldbabot, paradicsomot, húst, tojást, virslikarikákat tesszük bele, amit az öntet felével meglocsolunk. Kis borsot teszünk még rá és folytatjuk a második réteggel. A maradék öntetet mind rálocsoljuk és akár frissen is fogyaszthatjuk, de ha áll egy órát, még jobb.

A további verzióknál csak az eltérő hozzávalókat írom le.


Csirkés:

személyek számától függően
(itt 4 főre)

4 x 1/2 csíkokra vágott csirkemell kisütve
4 x 1/2 csirkemáj, kisütve
Újhagyma elmarad, helyette 2 közepes méretű lilahagyma vékony karikára vágva
Oliva bogyó elmarad, helyette teáskanálnyi zöld-, vagy szárított bazsalikom

Öntet:
Mustár elmarad,
helyette 1 evőkanálnyi majonéz
Borecet elmarad, helyette citromlé
a többi változatlan

(a sült májdarabkákat a tetejére tegyük)

Halas:

személyek számától függően
(itt 4 főre)

4 kisebb méretű sült hekk (filézve, apróbb darabokra törve)
4-6 db szardella csík (vigyázat, nem szardínia!)
Újhagyma elmarad, helyette 2 közepes méretű vékony karikára vágott lilahagyma

Öntet:

Mediterrán (lehet görög) fűszerkeverékből 1 kávéskanálnyi
Borecet helyett citromlé

(a szardella csíkok a tetejére kerüljenek)




Recept, fotó:Hedera



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)