Íme három változat, egy alaprecepttel.
KAMÉLEON - SALÁTA
HOZZÁVALÓK:
(személyek számától függ, a továbbiakban 4 főre)
4 közepes méretű, főtt, kockára vágott burgonya
2 csokor karikára vágott újhagyma
2 db negyedbe vágott paradicsom
(vagy 4 db félbevágott koktélparadicsom)
4 félbevágott, keményre főtt nagyméretű tojás
20 dkg csíkokra vágott sovány sertéshús
2 db karikára vágott virsli
1/2 doboz zöldhüvelyű zöldbabkonzerv
(400 grammos dobozból)
4 db nagyobb salátalevél
4-6 nagyméretű félbevágott olívabogyó
Öntet:
1/2 dl olíva olaj
1 evőkanál mustár
só, bors, mokkáskanálnyi cukor
3 evőkanál borecet
3 evőkanál víz
bors
ELKÉSZÍTÉS:
Először a burgonyát főzzük meg sós vízben és kihűtjük. Ezután a csíkokra vágott, enyhén sózott húst sütjük ki kevés olajon és félretesszük. Megfőzzük a tojásokat, félbevágjuk. Elkészítjük az öntetet. Minden hozzávalót alaposan kikeverünk és ezt is félretesszük. Most a személyek számától függően salátástálakat készítünk. Előbb a salátástálkákat a megmosott salátalevéllel kibéleljük, majd két rétegben feltöltjük a hozzávalókkal. Először a kockára vágott burgonyát, majd a hagymát, zöldbabot, paradicsomot, húst, tojást, virslikarikákat tesszük bele, amit az öntet felével meglocsolunk. Kis borsot teszünk még rá és folytatjuk a második réteggel. A maradék öntetet mind rálocsoljuk és akár frissen is fogyaszthatjuk, de ha áll egy órát, még jobb.
A további verzióknál csak az eltérő hozzávalókat írom le.
Csirkés:
személyek számától függően
(itt 4 főre)
4 x 1/2 csíkokra vágott csirkemell kisütve
4 x 1/2 csirkemáj, kisütve
Újhagyma elmarad, helyette 2 közepes méretű lilahagyma vékony karikára vágva
Oliva bogyó elmarad, helyette teáskanálnyi zöld-, vagy szárított bazsalikom
Öntet:
Mustár elmarad,
helyette 1 evőkanálnyi majonéz
Borecet elmarad, helyette citromlé
a többi változatlan
(a sült májdarabkákat a tetejére tegyük)
Halas:
személyek számától függően
(itt 4 főre)
4 kisebb méretű sült hekk (filézve, apróbb darabokra törve)
4-6 db szardella csík (vigyázat, nem szardínia!)
Újhagyma elmarad, helyette 2 közepes méretű vékony karikára vágott lilahagyma
Öntet:
Mediterrán (lehet görög) fűszerkeverékből 1 kávéskanálnyi
Borecet helyett citromlé
(a szardella csíkok a tetejére kerüljenek)
Recept, fotó:Hedera
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése