Az ínyenceket biztosan elsőre felvillanyozza e levesnek a címe. Valójában nagyon egyszerű, hagyományos alkatrészek kissé szokatlan társításáról szól ez a recept. Érdemes kipróbálni, meglepően harmonikus ízhatásokkal örvendezteti a levesrajongókat. A recept innen származik.
HOZZÁVALÓK
(személyfüggő mennyiség, ízlés szerinti arányokkal)
sült, száraz kenyér (legjobb a barna, személyek számától függően hagyjunk néhány kis szeletet egészben a tálaláshoz, a többit vágjuk kockára)
zöldség- vagy húslevesalap
szalonnakockák
cikkekre vágott körte, vajban pirítva
körtelé
olívaolaj
Verjus (talán a musttal áll távoli rokonságban, itt savanyítószer, róla többet itt olvashatunk helyettesíthetjük egyéb savanyítószerrel, citromlé, savanykás bor)
újhagyma, vagy vöröshagyma
apróra vágott fokhagyma
kakukkfű
só, őrölt bors
tejföl
ELKÉSZÍTÉS
Először a kockára vágott (és egészben hagyott) kenyeret pirítsuk meg kevés olívaolajban, majd tegyük félre. A serpenyőbe további olívaolajon pároljuk meg a vékony szeletekre vágott új-, vagy vöröshagymát, majd dobjuk rá a szalonnakockákat, végül a szétnyomott fokhagymát. Öntsük fel a hús-, vagy zöldséglevessel, adjuk hozzá a kenyérkockákat (az egészben hagyott szeleteket tegyük még félre), a körtelét, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, főzzük rövid ideig (kb. 5 perc), majd kevés tejföllel finomítsuk, végül mixeljük simára az egészet.
Tálaláskor a tányérokba mert leves tetejére helyezzük a vajban pirított körtecikkeket, a kenyérszeletkéket és aki szereti, ízlés szerint még néhány csepp tejföllel, olívaolajjal díszítheti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése