Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

HÁROMKIRÁLYOK BRIÓSA /Cookta-recept/

....

Provence vízkereszti süteménye

"A betlehemi háromkirályok érkezését és a Kisjézus köszöntését ünnepi, koronára emlékeztető kalácskoszorúval ünneplik például Provence-ban is.
Nem túl édes, de nagyon illatos, narancshéjjal és narancsvirágvízzel ízesített sütemény készül január 6. környékén a legtöbb dél-francia otthonban, a brioche des rois (ejtsd: briós dé roá), vagyis a királyok briósa, amit kristályokra és drágakövekre emlékeztető jégcukorral és színes kandírozott gyümölccsel díszítenek, a kelt tészta belsejébe pedig egy babszemet vagy kis porcelánfigurát rejtenek el, és aki megtalálja, az lesz a király vagy a királyné, ehhez a szerephez pedig papírkorona is jár – arrafelé ez a boltokban kapható, de persze otthon, házilag is elkészíthető.



A karácsonyi ünnepkör lezárása újabb alkalom az együttlétre és a közös sütizésre, igazi partik szerveződnek ilyenkor, mert ugye annyi ember kell, hogy a teljes kalácskoszorú elfogyjon, és kiderüljön, ki lesz a király. A legenda szerint ez a szokás még a római időkre nyúlik vissza, amikor úgy választottak vezetőt maguknak a gallok, hogy a kenyérbe egy aranypénzt – vagy babszemet – rejtettek, a véletlenre vagy a felsőbb erőkre bízva, ki legyen a vezérük. A kereszténységgel a szokás kissé átalakult, de a mai napig él, és még egy alkalom az ünneplésre, nem mellesleg a vízkereszttől hamvazószerdáig, a húsvét előtti nagyböjt kezdetéig tartó farsangi időszakot is megnyitva ezzel a hagyománnyal.



HOZZÁVALÓK:

30 dkg liszt
7,5 dkg cukor
7,5 dkg olvasztott vaj
2 tojás + 1 a kenéshez
1 csomag szárított élesztő
1 narancs reszelt héja
2 evőkanál narancsvirágvíz
csipet só
1 babszem
3-4 evőkanál baracklekvár
jégcukor
kandírozott gyümölcs

ELKÉSZÍTÉS:

A tojásokat felütjük, villával felverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat, a narancsvirágizet és a narancs reszelt héját, összekeverjük. A lisztet, a szárított élesztőt, a cukrot egy csipet sóval keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásos keveréket, és elektromos robotgép dagasztókarjával 8–10 perc alatt szép sima, fényes tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarva, langyos helyen 1 órát hagyjuk kelni. 
A megkelt tésztát kicsit átdolgozzuk, cipóvá formázzuk, sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, és a közepébe egy lukat formázunk, a babszemet tetszőleges helyre belefúrjuk a tésztába. Konyharuhával letakarva még 45 percet hagyjuk kelni. 
A megkelt koszorút felvert tojással lekenjük, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett kb. 30 perc alatt megsütjük. 
A baracklekvárt 1-2 evőkanál vízzel kikeverjük, felmelegítjük, és lekenjük vele a brióst, majd meghintjük jégcukorral, és a kandírozott gyümölcsökkel díszítjük, teljes kihűlés után tálaljuk, közösen felvágva, és lessük, hogy kinek jut a babszem."


 


A teljes leírás a Coocta oldalán olvasható (link lent)
 forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)