A kertekben még javában érik a gyümölcs, szilva, körte, szőlő, az iskolák kinyitják kapuikat a gyerekeknek, a nyaralók visszatérnek munkájukhoz, az évszak színei vigasztalnak bennünket. Vége van a Nyárnak.
A melankolikus hangulatot most két őszi finomság receptjével töröm meg, az ősz színei mellett ezek segítenek nekünk a hangulatunk feldobását tekintve. Elkészítésük mondhatni pofonegyszerű. Az is bátran hozzáfoghat elkészítésükhöz, akinek kevés, vagy semmi gyakorlata a konyhában. Jöjjön a két recept:
LEPÉNY:
20 dkg cukor,
3 egész tojás
1 dl tej,
1 dl étolaj,
30 dkg liszt,
sütőpor,
csipet só,
ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájához hozzáadjuk a tejet, cukrot, étolajat és jó habosra keverjük, végül belekeverjük a csomag sütőporral és csipet sóval kevert lisztet, a tojáshabot és egy előre zsírozott, lisztezett formába (tepsibe) öntjük. Kirakjuk fél szilvákkal. A gyümölcsök alá valamilyen lekvárt (legjobb a szilva, vagy sárgabarack) simítunk, erre rakjuk a fél szilvákat.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük, tálalás előtt kicsit hűtjük, majd fahéjas porcukorral szórjuk.
SZILVA PALACSINTA TÉSZTÁBAN
6 db nagyobb szilva kimagozva
6 púpozott evőkanál liszt,
2 egész tojás,
csipet só,
annyi tej, hogy jó, sűrű palacsintatésztát kapjunk,
olaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS:
A szilvákat lisztben megforgatjuk, az olajat, amiben sütjük felforrósítjuk, majd a lisztes szilvákat a palacsinta masszába mártjuk, sülés után lecsepegtetjük és porcukorral, fahéjjal hintve tálaljuk.
recept és fotóforrás:Varjú Lajosné Nusi (köszönjük)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése