Avagy padlizsánt. Ahogy tetszik.
A padlizsán vagy vineta egyik legkedveltebb zöldségféle itt Székelyföldön. Nyáron annyit sütünk le, hogy a fagyasztóban még most is akad egy két tasak.
Hozzávalók: 2 db nagy padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, só, kevés citromlé.
Elkészítés: A padlizsánokat parázson, vagy a tűzhely lapján megsütjük. Nyilt lángon talán jobb sütni. Tűzhelyen bükkfából jó tüzet rakunk, majd a vinetákat ráhelyezzük. A langyosra hűlt padlizsánt egy éles késsel megpucoljuk a szenes héjától. Lecsöpögtetjük a levét. Fakéssel jó apróra vagdaljuk.
Használhatunk botmixert is. Porcelántálban alaposan kikavarjuk, miközben apránként olajat adunk hozzá. Egy fej vöröshagymát lereszelünk és belekeverjük a padlizsánkrémbe. Sózzuk, pár kanál citromlével savanyítjuk.
Friss házikenyérre kenve igen ízletes eledel.
Majonézes padlizsánkrém
A fenti módon elkészített padlizsánt egy tojásból készült majonézzel összekeverjük. A majonéz krémesebbé teszi a padlizsánt, és bőségesebb adaghoz juthatunk.
Paradicsommal, paprikával lehet tálalni a vinetakrémet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése